Speci djegës është një ndër produktet më të përdorura në kuzhinën ballkanike, dhe jo vetëm.

Ja disa kuriozitete që mbase nuk i dinit për këtë produkt pikant por të dobishëm:

  • Ka rreth 100 lloje speci djegës në mbarë botën.
  • Disa pjesë të specit djegës janë më pokante se disa pjesë të tjera.
  • Speci djegës ka më shumë vitaminë  C sesa agrumet.
  • Nëse jeni me rrufë dhe keni sekrecione nga hundët, ngrënja e një speci djegës është zgjidhja që lu duhet për të mbajur rrugët e frymëmarrjes të lira.
  • Në mbarë botën ka me qindra konkurse për përzgjedhjen specit më djegës.
  • Konsumimi i specit djegës ul rrezikun për sëmundjet kardiovaskulare.
  • Vendi më i njohur në botë per rritjen e specit të kuq djegës është Meksika.
  • Speci në vende të ndryshme të botës ka ngjyrë të ndryshme, e cila lidhet me klimën dhe llojin e tokës. Në vende si Japonia kemi speca djegës edhe me ngjyre lejla.
  • Vendi i cili gjithashtu njihet për përdorimin më të lartë të specit të kuq djegës është Meksika.
  • Në kultura të ndryshme speci i kuq djegës është fatsjellës.