Bota shpesh herë e sheh Korenë e Veriut në veprim. Duke testuar raketa dhe polemikat e pavdekshme rreth udhëheqësit të diktatorit Kim Jong-un.

Përveç çështjeve të bombardimeve në lidhje me vendin, a e kupton vërtet se çfarë po ndodh brenda Koresë së Veriut? Ky është shansi juaj për të zbuluar sekretet e errëta dhe të thella të vendit.

Për të parinuar, Koreja e Veriut është “motra” e Koresë së Jugut. Megjithatë, këto dy vende koreane janë shumë të ndryshme nga njëri-tjetri. Ndërsa Koreja e Jugut është nën një qeveri demokratike, Koreja e Veriut është nën një diktaturë dhe një qeveri shtetërore njëpartiake. Që nga viti 1948, Koreja e Veriut është nën udhëheqjen e Dinastisë Kim me Kim Il-sung si udhëheqësja e parë supreme.

Kim Il-sung më vonë e kaloi lidershipin suprem te djali i tij Kim Jong-il në vitin 1994 pas vdekjes së tij. Ishte në vitin 2011 që Kim Jong-il vdiq dhe djali i tij Kim Jong-un trashëgoi udhëheqjen supreme. Që nga viti 2011 deri, Kim Jong-un është diktatori i Koresë së Veriut i cili duket se ka një interes të thellë për testimin e raketave.

Ju mund të keni tashmë një aluzion për Korenë e Veriut për shkak të polemikave dhe çështjeve që kanalet e lajmeve në të gjithë globin po raportojnë dhe shfrytëzojnë. Ndoshta edhe ju keni marrë disa njohuri rreth vendit kur filmi “Intervistë” u lirua. A e mbani mend këtë film? Ishte një tregim që përshkruante Korenë e Veriut, me rolin e James Franco, Seth Rogen dhe Randall Park.

Megjithëse ky është një film komedi, “Intervistimi” ende shkaktoi trazim masiv. Po, filmi bazohet pjesërisht në të vërtetën, që do të thotë se disa nga sekretet më të thella dhe më të errëta të Koresë së Veriut janë pjesërisht të ekspozuara, por ende, nuk mjafton.

A doni të mësoni për sekretet e errëta për Korenë e Veriut të Kim Jong-un? Vazhdoni leximin më poshtë për t’i zbuluar:

10.Flokë si të Kim Jong Un

Le të fillojmë listën me diçka të lehtë, por të çuditshme dhe qesharake! Stili zyrtar i flokëve në Korenë e Veriut.

A e dini se në Korenë e Veriut njerëzit po ndjekin një prirje të caktuar të flokëve? Liria nuk është e shfrenuar në Korenë e Veriut dhe liria në zgjedhjen e një prerjeje flokësh nuk është përjashtuar.

Qytetarët koreano-veriorë mund të presin flokët vetëm në 28 modele. Por ato nuk mund të kenë modelin e udhëheqësit Kim Jong Un.

9.Ka limit në përdorimin e telefonit

Në këtë pikë, ju mund të thoni se thashethemet janë pjesërisht të vërteta në aspektin e përdorimit zyrtar të telefonave celularë. Nga më shumë se 26 milionë banorë të Koresë së Veriut, ka vetëm rreth tre milionë koreanë të veriut me privilegjin për të përdorur telefonat celularë. Raportet tregojnë se vetëm “njerëzit elitë” të Koresë së Veriut kanë qasje në telefonat mobil.

Njerëzit me telefon celular nuk janë aq me fat. Në fakt, ata duhet të regjistrohen vetëm në shërbimin zyrtar të Koresë së Veriut. Për t’i bërë gjërat edhe më të vështira, të gjitha thirrjet dhe tekstet janë të monitoruara rreptësisht. Thirrjet ndërkombëtare hyrëse dhe dalëse gjithashtu janë të ndaluara.

Jo të gjithë koreano-veriorët janë në favor të këtij kufizimi. Ndonjëherë, njerëzit përdorin aparate të fshehura në Kinë dhe karta SIM vetëm për të bërë thirrje ndërkombëtare.

8.Liri e shtypit? Jo, nuk lejohet

Nëse flokët dhe telefonat celularë tashmë kanë kufizime të rrepta dhe kufizime, si mundet liria e shtypit? Ka vetëm dy fjalë që mund të përshkruajnë shtypin e saj dhe lirinë e transmetimit – “të rreptë” dhe “të kontrolluar”.

Për të bërë gjithçka të qartë, liria e fjalës dhe shtypit nuk duhet të përmbahen. Megjithatë, udhëheqësi suprem Kim Jong-un dhe paraardhësit e tij e ndalojnë rreptësisht këtë të drejtë, që është një shkelje e qartë e të drejtave të njeriut, përveç nëse është në favor të Kim Jong-un, qeverisë dhe vendit.

Kjo liri e shtypit dhe e transmetimit të rreptë dhe të kontrolluar nuk është e kufizuar vetëm në media, por edhe në çdo shtëpi të Koresë së Veriut. Njerëzit nuk lejohen të përshtaten me transmetimet ndërkombëtare. Edhe nëse duan, televizorët e tyre furnizohen dhe para-programohen nga qeveria.

7.Intranet, jo Internet

Mirupafshim email, dhe më e rëndësishmja, lamtumirë Facebook, Instagram, dhe Twitter! Nëse jeni një person i lidhur me teknologjinë dhe internetin, nuk duhet të çoni nëpërmend të banoni në Korenë e Veriut. Qasja në Internet nuk është tërësisht e disponueshme për të gjithë njerëzit e vendit të pandryshueshëm sovran të Koresë së Veriut.

Ka mite që qasja në internet është rreptësisht e ndaluar, e dënueshme me burgim apo edhe me vdekje. Kjo është pjesërisht e vërtetë! Ashtu si telefonat celularë, vetëm njerëzit e elitës mund të kenë qasje në internet, sepse kompjuterët janë në dispozicion vetëm për ta.

Megjithëse këta njerëz elita tashmë kanë qasje në internet, ato monitorohen nga afër. Interneti i Koresë së Veriut nuk është tërësisht “internet”. Në vend të kësaj, interneti i tyre është si intranet e një kompanie me miliona vende të ndaluara ndërkombëtare. Mund të qaseni vetëm 5,500 vende që janë të kontrolluara nga qeveria.

6.Tregti armësh

Bota e njef si udhëheqësi suprem i Koresë së Veriut dhe diktatori Kim Jong-un i duan raketat dhe testimet e raketave. Gjatë gjithë mbretërimit të tij, raketat bërthamore dhe balistike u testuan herë të panumërta, të cilat eventualisht tërhoqën shumicën e vendeve përfshirë Japoninë, të cilët deklaruan Korenë e Veriut si një kërcënim për sigurinë e tyre kombëtare.

LEXO EDHE:  Berisha thirrje të fortë hakerave: Sulmoni urgjentisht Ramën! Është bërë si Kim Jong-un, po kërkon të zaptojë edhe...

Testimi i raketave tashmë është mjaft i mjaftueshëm për të menduar se ndoshta Koreja e Veriut së shpejti do të deklarojë një luftë botërore. Megjithatë, Kim Jong-un nuk është ende i kënaqur. Në fakt, Kombet e Bashkuara akuzuan vendin e tregtimit të armëve të paligjshme dhe teknologjisë bërthamore të rrezikshme në Afrikë dhe në Lindjen e Mesme ku rrethimi dhe betejat janë të shfrenuara.

Në vitin 2012, OKB tashmë konfiskoi një dërgesë të Koresë së Veriut që përmban cilindra grafit, një recetë për të bërë raketa balistike. Kjo dërgesë duhej të shkonte drejt Sirisë, e cila ishte dhe është ende në prag të luftës.

5.Defiçienca e energjisë elektrike

Koreano-veriorët, përveçse janë të përjashtuar nga televizionet, telefonat celularë dhe qasja në internet, gjithashtu janë të përjashtuar nga marrja e sasisë së duhur të energjisë elektrike që kanë nevojë. Duke pasur parasysh se vetëm njerëzit e elitës kanë privilegjin të marrin telefonat celularë dhe kompjuterët, ata janë gjithashtu të vetmit që mund të kenë qasje të kufizuar në energji elektrike.

Megjithatë, elita mesatare e Koresë së Veriut mund të gëzojë vetëm një orë ose dy energji elektrike çdo ditë. Por ende, kjo nuk është pjesa më e keqe. Në fakt, pothuajse të gjitha shtëpitë jashtë Phenianit, kryeqytetit të Koresë së Veriut, nuk kanë qasje në energji elektrike.

Satelitë hapësinore që orbitojnë planetin tregojnë imazhet se si errësira mbulon të gjithë vendin. Ndryshe nga Koreja e Jugut dhe Kina, Koreja e Veriut ka qasje në energji elektrike shumë të vogël.

4.Siguri? Është mashtrim!

Nëse Japonia quhet “Toka e Lindjes së Diellit”, mund të themi se Koreja e Veriut mund të quhet vendi i krimit ndërkombëtar në rritje. Importet, eksportet dhe në thelb tregtia ndërkombëtare u bë shumë e vështirë për Korenë e Veriut. Arsyeja pas këtyre vështirësive është që Koreja e Veriut ndaloi që tregtia ndërkombëtare ose ata hezitojnë të bëjnë një urë drejt kompanisë ndërkombëtare.

Për shkak se nuk mund të fitojnë para në tregtinë ndërkombëtare, ekonomia e vendit do të bjerë. Qeveria e nevojshme për të sjellë para në Korenë e Veriut, kështu që ata menduan të mëdha dhe të synuara të politikave ndërkombëtare të sigurimeve perëndimore. Në vitin 2009, mashtrimi i sigurimit të Koresë së Veriut u zbulua pas padive të kompanive të mëdha të sigurimit kundër vendit. Për të përmbledhur të gjitha, Koreja e Veriut i mposhti ata me qindra miliona dollarë.

3.Probleme me rrugët

Ndërkohë që forcat ushtarake të Koresë së Veriut dhe testimet e raketave po lulëzojnë dhe zhvillohen, rrugët e saj mbeten ende të pashtruara. Vendet e botës së tretë mund të kenë të njëjtin problem me rrugët e tyre, por së paku, shumica e rrugëve të tyre kryesore dhe të vogla janë të shtruara dhe të mirë-urbanizuara.

Raportet deklaruan se vetëm 3 përqind e rrjeteve rrugore të Koresë së Veriut janë të shtruara – jo më shumë, as më pak. Këto rrugë të shtruara mund të shihen vetëm në kryeqytetin Pyongyang. Megjithatë, në zona të tjera në Korenë e Veriut, veçanërisht ato rurale, ka një mungesë të madhe domethënëse në rrugët e duhura dhe të përshtatshme.

Pothuajse çdo rrugë në vend përbëhet nga pluhuri dhe papastërtitë, duke e bërë të pamundur që njerëzit të arrijnë një udhëtim të mirë, të përshtatshëm dhe të rehatshëm në vendin e tyre.

2.Çfarë lloj plehu po përdor Kim Jong Un

Plehu është i nevojshëm për të ndërtuar një tokë të pasur për bimët dhe për të prodhuar për të lulëzuar. Plehrat artificiale nuk janë më të mira se plehrat organike, siç janë mbetjet e kafshëve dhe materialet e biodegradueshme. Për fat të keq, udhëheqësi suprem dhe diktatori Kim Jong-un dhe qeveria e tij morën plehrat organike në nivelin e ardhshëm duke përdorur mbetjet njerëzore.

Pse e arritën këtë zgjidhje? Megjithëse gjeografia e Koresë së Veriut është toka malore që nuk i përshtatet bujqësisë, shumë koreanë të veriut janë fermerë. Për të bërë të mundur bujqësinë, tokat e tyre kanë nevojë për plehra. Koreja e Veriut mbështetej në burime të huaja nga Bashkimi Sovjetik dhe Koreja e Jugut për plehrat e tyre.

Megjithatë, Koreja e Jugut ndaloi eksportimin e plehrave në 2008, duke e bërë të vështirë për Korenë e Veriut që t’i bënte tokat e tyre të pasura. Ata erdhën me zgjidhjen që kanë sot. Qëkurse është Koreja e Veriut, dyqanet e paligjshme janë pothuajse të pamundura për tu çliruar dhe ata lulëzojnë në sigurimin e plehrave kimike të mbeturinave.

1.Të kesh varietete pune? Përfundimisht JO

Meqenëse ekziston një sistem me tre kasta, gjithçka është planifikuar nga qeveria dhe kjo përfshin çdo rol dhe vende pune të Koresë së Veriut. Momenti që lind një qytetar i Koresë së Veriut, qeveria tashmë vendos se cili është roli i ardhshëm i fëmijës në shoqëri dhe puna e saj e ardhshme.

Menjëherë pas një shkolle të mesme të majtë të Koresë së Veriut, ai do të caktohet në punën që qeveria përgatiti për të. Shumica e anëtarëve “core” janë elitat dhe për këtë arsye janë caktuar të jenë politikan ose në një punë me pagesë të lartë. “Vërshimet” dhe “armiqtë” janë ata që përfundojnë si punëtorë dhe fermerë. Pjesa më e keqe është se ato paguhen shumë të ulëta. Për të pasur një punë të re ose për të fituar më shumë para, duhet të marrë ryshfet nga një zyrtar.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook