Njeriu si natyrë është i prirur të jetë kurioz rreth shëndetit dhe natyrës qe e rrethon. Herë frika e herë dëshira na bën të prirur për të kërkuar më shumë rreth qenies sonë por jo vetëm. Përditshmëria na privon herë-herë nga natyra dhe e magjishmja. 

Ndaj po ndajmë me ju disa kuriozitete që duhet patjetër ti dinit:

1.Rusia është shteti më i madh për nga siperfaqja me 17.075,000 km².
2.Peshkun trashanik “Siluris Glanis”- shkencëtarët erdhën në përfundim se përkundër kokës së madhe, është peshku më budalla në botë, sepse në pranverë ku bën nxehtë, në breg të lumit rriten shelgjet dhe në ujë bien thuprat e këtij druri së bashku me gjethet, peshku trashanik me ngutësi i përpin duke menduar se bie ushqimi i tyre i preferuar. Në lukth këto fije të shelgjeve lëshojnë alkool që e bën peshkun të humbur.
3.Malet më të larta në Ballkan janë Alpet Shqiptare dhe kanë 13 maja me mbi 2.500 metra lartesi dhe siperfaqe 2.240 km².
4.Rruga më e vjetër ne Ballkan ka qenë “Vija Egnatia” (Vija Egnacia).

5.Njeriu më i gjate ne bote ka qenë 2.72 metra.
6.Në trupin e njeriut ka rreth 656 muskuj. Disa prej tyre janë 38 cm, e disa mezi arrijnë nje milimeter.
7.Maja më e lartë në botë është Mont Everest me gjatësi 8882 m, gjendet në Nepal.
8.Flutura më e madhe në botë është 270 centimetra katror.
9.Qelizën i pari e zbuloi shkencëtari anglez Robert Hooke me 1665 i cili edhe ia dha emrin. Ky është zbulimi më i madh në mjekësi, sepse qeliza është njësia themelore kryesore e çdo organizmi të gjallë.Piktori venecian Marco Basaiti që pikturoi rreth viteve 1500-1530, ka qenë me prejardhje shqiptare.
10.Në qytetin e Amalfit në Kampani në kishën kryesore të këtij qyteti, në vitin1506 u ngrit përmendorja e varrit të përbashkët e familjes së Skenderbeut me një shqiponjë dykrenare shqiptare.

11.Piktori venecian Marco Basaiti që pikturoi rreth viteve 1500-1530, ka qenë me prejardhje shqiptare.
12.Gjaku në organizmin e njeriut udhëton shumë shpejt: prej zemrës deri te gishtërinjtë e këmbës arrin për 16 sekonda, deri ne tru për 8s, deri në mushkëri vetëm për 6 s.
13.Në Turqi gjendet një skulpturë, vepër e natyrës, që paraqitet një grua duke qarë. Lotët e saj rrjedhin me shekuj, por nga burimet e fshehta të ujit që ndodhen nën shkëmb.
Ujëvara më e madhe në bote është “Engjel” e lumit Karao (Venezuelë). Lartësia nga e cila bie uji eshte 1.000 m. Kjo ujëvare është vetëm një nga shumë ujëvarat e larta në këto anë të Venezuelës. Emrin e ka marrë sipas pilotit amerikan Xhimi Engjel i cili në vitin 1933 e ka vizituar dhe vendosur në ditarin e tij.
Ujëvara e dytë është në Republikën Jugafrikane me lartësi 414 m.
Ujëvara e tretë është “Kukenani” në Venezuelë me 610 m, lartësi.
14.Mali më i lartë në Kosovë është Gjeravica me 2.656 m, lartësi.
15.Xhejson Pitri nga Mexburgu (SHBA), plot 13 vite nuk bëri asnjë mungesë në shkollë.

16.Helmi i Meduzes mund ta mbysë njeriun nëse është në sasi të mëdha, ndërsa shkencëtarët prej tij po përpiqen të nxjerrin ilaçin për shërimin e sëmundjes së zemrës.
17.Tomas Jang, fizikan nga shekulli XVIII-të fliste dymbëdhjetë gjuhe kur i kishte vetëm tetë vjet moshë.
18.Gjatë ndërtimit të kanalit të Panamasë kanë humbur jetën më tepër se 25 mijë njerëz.
19.Masa e virusit ndaj masës së njeriut mesatar është proporcionale me masën e njeriut ndaj masës së Tokës.
20.Gjirafa është e vetmja kafshë e cila mund të dallojë ngjyrat, sepse syri i saj është përafërsisht i njëjtë me syrin e njeriut.