Trupi njerëzor është unik. Është një mekanizëm shumë i komplikuar i cili ende ka shumë sekrete që shkencëtarët po kërkojnë për shekuj.

Më poshtë ju sjellim disa gjëra të mrekullueshme për të cilat trupat tanë janë të aftë.

1. Truri juaj është “flash-i” më i madh në botë
Kujtesa e trurit tuaj ka kapacitet të mjaftueshëm për të ruajtur 2.5 milionë GB informacion. Kjo është përafërsisht 300 vjet video. Kulmi i zhvillimit të kujtesës ndodh në moshën 25-vjeçare dhe fillon të zvogëlohet në moshën 50 vjeç, nëse nuk e trajnoni kujtesën tuaj.

2. Trupi juaj mund të ngadalësojë proceset e tij për t’ju mbrojtur nga mbytja
Ky efekt quhet refleks zhytës. Kur truri juaj e kupton se trupi është i zhytur në ujë, ai ngadalëson ritmin e zemrës që përcjell gjakun nga gjymtyrët tuaja tek organet jetësore për të ruajtur oksigjenin. Sa më thellë të jeni duke zhytur ose duke qëndruar nën ujë, aq më e ngadaltë është zemra juaj.

3. Ishit shumë të fortë kur ishit fëmijë
Foshnjat e sapolindura janë shumë të forta për madhësinë dhe peshën e tyre. Nëse një fëmijë e vendosim në një shirit horizontal, ai mund të varet atje për një kohë të gjatë pa u lodhur. Ky refleks besohet se është trashëguar nga paraardhësit tanë që kur majmunët e porsalindur mbaheshin tek nënat e tyre, duke kapur flokët e tyre. Në moshën 3 muajshe foshnjat zakonisht e humbin këtë aftësi.

LEXO EDHE:  Këto janë 10 sinjalet e fshehta që ju dërgon trupi diçka nuk shkon mirë

4. Gjatësia e të gjitha enëve të gjakut
Nëse i merrni të gjitha enët e gjakut nga një i rritur mesatar dhe i vendosni në një vijë, vija do të shtrihej për mbi 100,000 milje. Zemra jonë, në të njëjtën kohë, pompon mesatarisht 5.7 milionë litra gjak gjatë tërë jetës. Ky volum është i mjaftueshëm për të mbushur 3 pishina me madhësi olimpike.

5. Gjoksi i meshkujve mund të prodhojnë qumësht
Të gjithë njerëzit, pavarësisht nga gjinia, kanë gjëndra qumështi. Thithat e meshkujve mund të stimulohen për të prodhuar qumësht. Kjo mund të ndodhë edhe për shkak të një çekuilibri hormonal të shkaktuar nga stresi i rëndë.

6. Lloji i televizionit që keni përdorur për të parë kur ishit fëmijë mund të ndikojë në ngjyrën e ëndrrave tuaja
Ky studim tregoi se shumica e njerëzve që kanë shikuar një televizor pikturë njëngjyrëshe shohin ëndrrat në bardh e zi. Ndërsa njerëzit që kanë lindur pasi janë shpikur televizionet me ngjyra shohin ëndrra me ngjyra.

7. Lëngu që del nga hunda juaj mund të jetë nga truri juaj
Lëngu që rrjedh përmes hundës mund të jetë lëngu i trurit. Ky lëng ndodhet rreth trurit tuaj dhe mbahet në një membranë të veçantë. Ndonjëherë ajo mund të rrjedh përmes hundës në sasi të vogla si një lëng i qartë.