Anëtarët e stafit të Aeroportit të Londrës Gatwick do të bëjnë historinë e aviacionit dhe automjetevee këtë vit, pasi ata do të ngasin autobusë pa shofer.

Gjyqi fillestar i automjeteve gjashtë mujore të automjeteve do të hyjë në librat e regjistrimit si provë e parë e aeroportit në botë.

Në vitin 2017, Gatwick kishte 45.6 milionë pasagjerë dhe 56 kompani ajrore. Një e katërta e popullsisë së Mbretërisë së Bashkuar jeton rreth një ore larg nga Gatwick, nga e cila mund të lidhni 800 stacione hekurudhore, 129 prej të cilave me tren të drejtpërdrejtë.

Pra Gatwick është një vend jashtëzakonisht i zënë me pasagjerë, staf, makina, trena dhe aeroplanë që lëvizin brenda dhe jashtë 24/7.

Qëllimi përfundimtar i programit të autobusëve pa shofer është vendosja e gjerë e automjeteve vetë-ngarëse drejtpërsëdrejti në fusha ajrore, të cilave u referohemi edhe si “aeroplan”. Nëse programi është i suksesshëm, rezultati përfundimtar do të jetë më pak automjete në terren plus ulje të madhe të nivelit të ndotjes dhe kostove.

Gatwick aktualisht ka 300 mjete ajrore. Pjesën më të madhe të kohës, 90 për qind e kohës për të qenë të saktë, ato automjete ulen vetëm për linjën që përshkruajnë ndërsa stafi ndihmon udhëtarët dhe kanë tendencë të avionëve. Gjyqi gjashtë-mujor duke filluar këtë verë do të punësojë autobusë elektrike pa shofer për të lëvizur anëtarët e stafit.

LEXO EDHE:  Itali/ U plagos në punë, vdes tragjikisht pas pesë ditësh në spital emigranti shqiptar (EMRI)

Fillimisht, autobusët autonome do të lëvizin anëtarët e stafit në rrugët që lidhin terminalet e Gatwick Verior dhe Jugor. Gjyqi nuk do të përfshijë transportimin e udhëtarëve dhe nuk do të ketë lëvizje apo kontakt me avionët.

Autobusët do të menaxhohen nga programi autonom i kontrollit nga Oxbotica. Kompania software është gjithashtu e angazhuar në zhvillimin e automjeteve autonome për të udhëtuar në mes të Oksfordit dhe Londrës dhe në sprova në rrugët e tjera U.K.

Nëse testimi në kompleksin e gjerë dhe të zënë të Gatwick është i suksesshëm, të dhënat do të jenë të dobishme nga një sërë perspektivash. Dislokimet e mëtejshme autonome janë një rezultat i caktuar nëse gjykimi është i suksesshëm. Qeveria britanike dhe kompanitë e sigurimeve gjithashtu janë të etur për të mësuar më shumë se si automjetet autonome mund të punojnë brenda mjediseve me po aq variabla sa janë të pranishëm në Gatwick.

Në aeroport, zyrat po kërkojnë aplikacione specifike. “Nëse kjo gjykatë provon të jetë e suksesshme atëherë në të ardhmen mund të kemi një shërbim të ngjashëm me Uberin që vepron në të gjithë aeroportin ku stafi mund të bjerë në sy si dhe kur duhet të udhëtojnë”, tha Cathal Corcoran, zyrtari kryesor i informacionit në Gatwick.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook