Njëherë e një kohë, njerëzit besonin se e vërteta ishte vetëm një vel, domethënë se gjithçka që shohim në realitet ishte një simbol dhe alegori për kuptime më të vërteta e më të thella.

Prandaj, detyra e Njeriut ishte të kuptonte këtë simbolikë të ndërlikuar për të zbuluar domethënien e vërtetë të jetës.

Ne njerëzit bashkëkohorë jemi shumë më prozaikë: falë pajisjeve teknologjike që përdorim dhe shpesh abuzojmë, jetojmë në atë që quhet “realitet i shtuar”.

Në çdo moment mund të njohim ndërlidhjet e pafundme që kalojnë nëpër një objekt të vetëm ose në një vend të vetëm në të cilin ne gjejmë veten tonë dhe prandaj besojmë se nuk ka asgjë tjetër që mund ta zbulojmë, se e vërteta është pikërisht ajo që është nën sytë tanë.

Megjithatë, ka gjëra që ne nuk jemi ende në gjendje të shpjegojmë plotësisht: mendoni, për shembull, për fluturat. Fluturat janë insektet që admirojmë për bukurinë e hijshme të krahëve të tyre të gjallë, por që shpesh na mbushin me habi në shumë veçoritë që paraqesin ekzistencën e tyre.

Fluturat janë të mrekullueshme, por jetojnë shumë pak: lindin në mëngjes dhe vdesin në mbrëmje. Ata nuk lindin ashtu siç janë, por si krimba…Pastaj ata mbyllen në një fshikëz, i cili quhet krizalizëm. Prej aty vijnë të përtërirë thellësisht.

Si nuk mund të shohim simbologji të thella në gjithë këtë?
Edhe jeta e njerëzve është e shkurtër dhe e brishtë: edhe ne ngrihemi në mëngjesin e rinisë sonë dhe dalim në perëndim të diellit në moshën e pleqërisë. Ne shpesh përjetojmë një, ose më shumë metamorfoza, në jetën tonë. Për disa periudha ne tërhiqemi në veten tonë, rilindim të ndryshuar, rinovuar, më të ndritshëm se më parë.

LEXO EDHE:  Meta viziton Rugovën dhe jep një mesazh për shqiptarët e Kosovës

Nuk është çudi pra se të lashtët dhe popullatat që besojnë se kafshët janë frymrat lëvizëse të secilit prej nesh, i kanë dhënë fluturave rolin e lajmëtarit të botëve të tjera. Duke pasur parasysh lehtësinë e tyre, fluturat ose engjëjt janë në gjendje të fluturojnë mes niveleve të ndryshme të ekzistencës, duke na vënë në kontakt me ata që nuk mund ta shohim.

Çfarë do të thotë, atëherë, nëse kupton që shpesh sheh flutura rreth jush? Ndonjëherë ndodh që këto insekte të mrekullueshme të rrinë mbi lule ballkon, vijnë nga dritaret, apo vibrojnë në anët e rrugëve të asfaltuara dhe me erë të keqe, afrohemi me praninë e tyre.

Sigurisht që fluturat duan t’ju tregojnë diçka. Ndoshta ata sugjerojnë se është koha për të ndryshuar, ose se ndryshimi po ndodh dhe ju nuk duhet të keni frikë. Ose ndoshta ato sjellin vetëm një mesazh afërsie me dikë që nuk është më, por që kurrë nuk ju ka braktisur.

Me mendjen tuaj racionale dhe shkencore ju mund ta quani këtë si një zbavitje të thjeshtë, ose ju mund t’i kushtoni më shumë vëmendje këtyre lajmëtarëve të heshtur që kalojnë nëpër jetën tuaj, të shpejtë dhe kalimtare, por në gjendje për të mbështetur balancat e universit në krahët e tyre të brishta.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook