Të shqetësohesh për diçka sjell vetëm dëmtime për shëndetin tuaj mendor. Kështu që duhet të mësoni si ta ‘thyeni’ këtë zakon.

Disa njerëz besojnë se të shqetësohesh për diçka shërben si përkujtim i përvojave të kaluara dhe përgatitja për të ardhmen.

Gjithsesi, është padyshim e pashëndetshme dhe vetëm ndalon trurin tuaj të përqëndrohet në gjëra më të rëndësishme se sa të menduarit për të ardhmen që nuk mund të parashikohet ose kontrollohet.

Shqetësimi është duke menduar për gjërat e ardhshme që nuk mund t’i kontrolloni dhe depresioni fokusohet në ngjarjet e kaluara që nuk mund të ndryshohen.

Në vend që të shqetësoheni, ekzistojnë mënyra të tjera për t’u përgatitur për të ardhmen e pasigurtë për të cilën keni frikë.

Ne do të shpjegojmë disa metoda që mund t’i përdorni për të ndaluar trurin tuaj nga shqetësimet.

Si mund të trajnoni trurin tuaj për të ndaluar shqetësimin?

Shkruaje
Teknika e shkrimit të gjërave për të cilat shqetësoheni është shumë efikase. Nëse nuk mund të biesh në gjumë sepse je i preokupuar me diçka, atëherë shkruajeni. Në këtë mënyrë truri juaj merr një lehtësim mendor dhe ju nuk do të keni nevojë të mbani mend detajet që keni vënë në letër. Për shembull, shkruani ‘Çfarë duhet të shërbeni’? në mënyrë që të ju kujtoj nëse jeni të shqetësuar për atë që duhet shërbyer për mbledhjen e mikut të ardhshëm.

Gjithashtu, shkrimi i shqetësimeve tuaja tregon se truri tuaj është në të vërtetë diçka e rëndësishme dhe se truri duhet të përqendrohet në zgjidhjen e problemit dhe të mos shqetësohet për të kujtuar se çfarë duhet të bëhet.

Sipas studiuesve, njerëzit që shqetësohen gjatë gjithë kohës kanë një problem të shmangies kronike. Një studim i botuar në revistën “Ankthi, Stresi & Përballimi” përfshinte njerëz që i’u kërkua të shkruanin tre rezultate të mundshme për situatat për të cilat ata shqetësoheshin. Më vonë, ata analizuan rezultatet e tyre me zgjidhje praktike.

Sipas shkencëtarëve në këtë studim ‘Kur elaborimet e problemeve të pjesëmarrësve u vlerësuan për konkretizim, të dy studimet treguan një raport të kundërt mes shkallës së shqetësimit dhe konkretitetit: Sa më shumë pjesëmarrës shqetësoheshin për një temë të caktuar, aq më pak konkrete ishte përmbajtja e përpunimit të tyre. Rezultatet sfidojnë pikëpamjen se shqetësimi mund të nxisë analiza më të mira të problemeve. Në vend të kësaj, ato përputhen me pikëpamjen se shqetësimi është një përgjigje kognitive shmangie. ‘

LEXO EDHE:  Përkeqësohet shëndeti mendor i shqiptarëve, cili është qyteti më problematik ku 45% e të prekurve janë skizofrenë

Meditimi
Meditimi është një metodë e shkëlqyer për të relaksuar trurin tuaj dhe për ta mbajtur atë pa shqetësim. Hulumtuesit kanë ekzaminuar efektet e meditimit për reduktimin e ankthit njohës. Edhe pse mund të mendoni se nuk keni kohë për të medituar mbylljen e syve për 30 sekonda, tani është një mënyrë e shkëlqyer për të filluar. Ju mund të ndihmoni veten dhe trurin tuaj duke qëndruar larg burimeve të stresit sa herë që mundeni.

Shpenzimi i vetëm disa momenteve të ditës për t’u çlodhur dhe për të mos u shqetësuar për gjithçka që po kaloni mund të jetë një ndihmë e madhe. Edhe gjatë meditimit mund të shfaqen mendime shqetësuese, të cilat janë krejtësisht normale. Me praktikë ju mund t’i ndalni plotësisht ata nga ndërhyrja në mendjen tuaj.

Ushtrimet
Shqetësimi është një përgjigje e natyrshme e trurit për të mbrojtur trupin në rast rreziku. Nëse jeni në një situatë kërcënuese për jetën truri juaj liron adrenalin që jep ndjenjën e njëjtë ndjehesh ndërsa shqetëson.

Studimet kanë zbuluar se ushtrimi është një mënyrë e shkëlqyeshme për të zvogëluar simptomat fizike të ankthit, siç është nervozizmi. Nëse trupi nuk ndjen simptomat fizike të stresit, mendja do të mësonte se nuk ka arsye për t’u shqetësuar, meqenëse trupi nuk është në një gjendje të zgjimit të rritur.

Ushtrimi gjithashtu zvogëlon ritmin e zemrës dhe frymëmarrjen që ndodh ndërsa jeni i shqetësuar. Duke ushtruar edhe ju mund të zvogëloni presionin e gjakut, i cili gjithashtu mund të rritet për shkak të stresit. Në rast se e dini saktësisht se cila është arsyeja për shqetësimin tuaj të marrë një shëtitje për rreth 10 minuta. Mundohuni të shijoni natyrën dhe rrethinën tuaj dhe të jeni më të vetëdijshëm për trupin tuaj dhe çdo frymëmarrje që merrni.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook