Ballina Ekonomi Guvernatori i BSH ka një lajm të mirë: Rritja ekonomike do të...

Guvernatori i BSH ka një lajm të mirë: Rritja ekonomike do të vazhdojë, po krijohen mundësi për paga më të larta

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, ka folur në lidhje bilancin ekonomik për 6-mujorin e parë të vitit 2017.

Sipas rezultateve të deritanishme, Sejko tha se rritja ekonomike do të vijojë, dhe kjo do të krijojë kushtet e duhura edhe për kthimin e inflacionit në objektiv brenda vitit 2018.

Guvernatori theksoi se përmirësimi i ekonomisë do të mundësojë rënien e normës së papunësisë dhe rritjen e pagave.

“Rritja ekonomike do vazhdojë dhe afatmesëm e mjaftueshme për të vendosur ekonominë në ekuilibër dhe do jetë mjaftueshëm për kthimin e inflacionit në objektiv brenda vitit 2018. Nisur nga ecuria për inflacionin mesatar për 2017 ka pësuar një rishikim të lehtë për poshtë. Ekonomia duket se po i afrohet nivelit potencial, nisur edhe në rënien e normës së papunësisë.

Ky përmirësim do mundësojë rritje të pagave. Efekti negativ i kursit të këmbimit pritet të shuhet gradualisht. Ekonomia vazhdon të lëvizë në një trajektore rritëse. Inflacioni mesatat i tre mujorit të dytë ka shënuar rënie. Rritja e aktivitetit ekonomik ka qenë më e lartë se pritshmëritë tona. Konsumi dhe investimet private janë rritur si rrjedhojë e përmirësimit të besimit në ekonomi, rritjes së investimeve të huaja direkte. Politika fiskale ka prodhuar stimuj pozititiv”, tha Guvernatori Sejko.