Cute little girl eating spaghetti

Sipas një studimi të fundit të botuar në revistën “Journal of Nutrition Education And Sjellje”, mbipesha e adoleshentëve do të ishte shumë më e përhapur në mesin e fëmijëve të vetëm sesa mes atyre që kanë të paktën një vëlla.

Në veçanti, 62 nëna u kërkuan të mbajnë një ditar ushqimi për fëmijët e tyre, mosha e të cilëve varionte nga 5 deri në 7 vjeç, dhe rezultatet ishin të qarta: ata që kishin më shumë shanse për të pasur probleme me mbipeshën ishin fëmijë e vetëm.

Arsyeja për një fenomen të ngjashëm do të ishte shumë e thjeshtë: në familjet e formuara vetëm nga nëna, babai dhe fëmija ka zakone të ndryshme të ngrënies në krahasim me ato me shumë pjestarëve dhe kjo nuk do të bënte gjë tjetër veçse do të favorizonte shfaqjen e kilogramëve shtesë gjatë moshës së zhvillimit.

Në rastin e shumë personave, prindërit priren të racionalizojnë ushqimin, rregullojnë ushqimin, në mënyrë që të mos kalojnë ditë të tëra në kuzhinë duke kënaqur dëshirat e fëmijëve të tyre të ndryshëm. Në rastin tjetër, fëmija do të lejohej të hante kurdo që të dëshironte, pra në një mënyrë të parregullt, duke kënaqur tekat e tij shumë më lehtë, nga dëshira për ushqim të pashëndetshëm deri në atë të pijeve me sheqer.

Për më tepër, hulumtimi ka treguar që fëmijët me mbipeshë shpesh kanë edhe nëna me probleme të ushqyerit. Shkurt, është e qartë se zakonet e këqija janë “vështirë të vdesin” kur ato dorëzohen nga prindi tek fëmija. Këshillë, sidoqoftë, është të mësojnë trashëgimtarët e tyre që të hanë mirë që në moshë të re, në mënyrë që kur të rriten të mos vuajnë nga mbipesha dhe problemet shëndetësore.