Hulumtuesit kanë zhvilluar një ilaç shumë efektiv kundër astmës dhe gjatë procesit, mund ta kenë zbuluar shkakun themelor të çrregullimit.

Në një studim së fundi, shkencëtarët e hulumtuan çrregullim e frymëmarrjes nëpërmjet modeleve të rrugëve të frymëmarrjes në minjtë dhe njerëzit, duke përdorur inde nga njerëzit astmatik dhe joastmatik.

Puna e tyre e identifikoi receptorin ndjesues kalcium të trupit (CaSR) si fajtorin kryesor i cili i shkakton simptomat e astmës ngushtimi i rrugëve të frymëmarrjes, irritimi dhe inflamimi i rrugëve të frymëmarrjes.

Meqë pjesa më e madhe e sistemit imunitar të pacientëve me alergji reagon ndaj polenit apo grimcave të tjera, modelet e hulumtimit treguan se CaSR u tejngarkua kur indi astmatik u irritua nga stimujt e jashtëm.

Hulumtimi gjithashtu e tregoi efektivitetin mbresëlënës të një klase të barnave të njohura si calcilytic, të cilat manipulojnë me CaSR dhe në eksperimente laboratorike, zmbrapsën simptomat e astmës. Calcilyticët aktualisht përdoren për ta trajtuar osteoporozën.

“Gjetjet tona janë jashtëzakonisht emocionuese”, tha studiuesja kryesore Daniela Riccardi, profesoreshë në Shkollën e Bioshkencave, në një njoftim për shtyp.

“Për herë të parë e kemi gjetur një lidhje të inflamacionit të rrugëve të frymëmarrjes, e cila mund të shkaktohet nga shkaqet mjedisore si alergjenët, tymi i duhanit dhe tymi i makinave dhe irritimi i rrugëve të frymëmarrjes në astmën alergjike”.

“Nëse ky hulumtim rezulton i suksesshëm, mund të jemi vetëm disa vjet larg nga një trajtim i ri për astmë, dhe kemi nevojë urgjente për investime të mëtejshme për ta dërguar atë më tej në hulumtimet klinike”, tha dr. Samantha Walker, drejtoreshë e politikave dhe e hulumtimit.

Për të maPër të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook