Adolf Hitleri kreu disa prej mizorive më të tmerrshme në historinë njerëzore, por kur fotografi ngeci në bunkerin e tij të fshehtë francez, ai guxoi të shkonte brenda dhe të shihte.

Eksploruesi dhe fotografja urbane Marc Askat u ballafaqua me sezonin e gjuetisë për të ecur nëpër fshatrat e dendura të pyllëzuara në Francën veriore. Ai po kërkonte një subjekt të ri për fotografi dhe u pengua në atë që besohet të jetë një nga bunkerët e fundit të Adolf Hitlerit – një vend ku udhëheqësi nazist komplotonte pushtimin e Britanisë.

Kalaja e frikshme nëntokësore është e mbushur me tregime nga një nga luftërat më shkatërruese në historinë njerëzore, por megjithë gjetjen dhe fotografimin e bunkerit, Askat nuk do të zbulojë vendndodhjen e tij të saktë. Duket se ai ka një arsye shumë të mirë për të mbajtur vendndodhjen e bunkerit nëntokësor të Hitlerit një sekret nga publiku.

Historia Buff

Kjo nuk është hera e parë që fotografi parizian Marc Askat ka zbuluar një vend intrigues të historisë së Luftës së Dytë Botërore dhe e ka fotografuar atë. Ai gjithashtu ka përdorur revistat e ushtarëve për të zbuluar një spital të Luftës së Dytë Botërore dhe relike të shumta të kohës së luftës.

Megjithatë, aventura e tij e fundit për të zbuluar bunkerin e fundit të Hitlerit ishte më e vështirë. Nga pamjet e këtij foto, ky bunker ishte i vendosur jashtë radarit mjaft mirë thellë në pyll. Shumica e njerëzve e dinë se Hitleri iku në një bunker në territorin gjerman në një përpjekje të dështuar për të shpëtuar përpjekjet e tij të vështira të luftës, por ky nuk ishte bunkeri i vetëm që përdorte Hitleri. Askat zbuloi një bunker tjetër në Francë që ishte përdorur për të planifikuar pushtimin e Britanisë. Ju nuk do të besoni atë që është brenda.

Struktura e grumbullimit

Pasi e bëri rrugën e tij nëpër pyll të dendur gjatë një sezoni të rrezikshëm kohor të gjuetisë, Askat pa një ndërtesë të shkatërruar betoni që u mbështjellë nga shtresat e lashta dhe ripërtërihej nga natyra. Ai nuk ishte plotësisht i sigurt se çfarë do të gjente brenda, por ai tërhoqi kamerën për të dokumentuar përvojën.

Jashtë ka gjetur një pishinë të madhe. Ai hulumtoi dhe mësoi se shërbente pishinë për të maskuar policët gjermanë. Pishina e zbrazët tani ishte e mbuluar me myshk, por shkalla e madhe e këtij bunkeri nazist në fshat dukej e frikshme.

Një hyrje

Tani që Askat kishte vendosur bunkerin, ai duhej të gjente një rrugë. Dyert dhe dritaret ishin të mbuluara me kapuçë të ndryshkur – të dizajnuara për të mbajtur jashtë kontrolluesit. Hyrja duket si diçka nga një film indian Jones dhe për ju që të hyni atje ka ndoshta një mënyrë komplekse. Përfundimisht, explorer urban dhe fotografi ishte në gjendje të gjejnë një hapje.

Bunkeri që Askat zbuloi ishte larg nga bunkeri i vetëm që Hitleri kishte në Francë. Rrënojat e bunkerëve nazistë vazhdojnë të ekzistojnë në të gjithë Francën veriore, duke përfshirë “Batterie Todt” pranë Normandisë dhe një bunker që nuk u krye kurrë më vonë si “Le Blockhaus”. Nazistët pushtuan Francën për disa vjet në Luftën e Dytë Botërore, duke përfunduar me Çlirimin e Parisit në vitin 1944

Brenda Bunkerit

Askat hyri në bunker dhe filloi të eksploronte një rrjet masiv të tuneleve dhe dhomave që përhapeshin nën sipërfaqen e tokës për gjashtë milje. Në pikën më të thellë, bunkeri nëntokësor është afër 100 metra nën tokë. Korridoret e gjata me dhoma të ndryshme në të dyja anët bëjnë fjalë për një ton eksplorimi. 

Brenda ai zbuloi tavanet e shkatërruara, korridoret që i bënin jehonë, dhe myshku mbulonte fraza ushtarake të stampuara në muret e copëzuara. Bunkeri është i frikshëm në vetvete, por duke e ditur se dikur ishte i banuar nga njeriu më i keq në botë e bën udhëtimin nëpër errësirë ​​edhe më të ftohtë. Gjatë pushtimit të Francës, nazistët sollën terror dhe gjenocid në vend.

Rëndësia historike

Përtej madhësisë tronditëse të bunkerit, ai ka një rëndësi të rëndësishme historike. Besohet të jetë selia përfundimtare e Hitlerit jashtë Gjermanisë. Nga kjo fotografi, është e vështirë të dallosh se çfarë saktësisht është paraqitur, por i ngjan një labirinti. Në kohën kur u ndërtua bunkeri, Hitleri planifikonte të pushtonte Britaninë, e cila nuk funksionoi.

Hitleri u fsheh në bunkerin e tij gjerman, mbështetja për nazistët po pakësohej dhe ai nuk ishte në gjendje të ekzekutonte një strategji ushtarake në atë pikë. Bunkeri i fotografuar mund të ketë qenë vendi i vendimeve të mëdha ushtarake që rezultuan me vdekje masive dhe shkatërrim.

Kush ka jetuar atje?

Emri i bunkerit u gjet si “Führerhauptquartier Wolfsschlucht II”, dhe Adolf Hitler nuk ishte i vetmi figurë e tmerrshme që banonte atje. Këtu ju shihni tuba të ndryshkur poshtë. Kjo nuk ishte në çdo vend të bunkerit. Bunkeri shërbeu si komandë ushtarake e Frontit Perëndimor të Nazistëve dhe u vendosën dhjetra oficerë gjermanë me stafin e tyre.

Labirinti i kalimeve dhe i dhomave do të ishte plot me nazistët që komplotuan zgjerimin e regjimit të tyre. Ajo që e bën këtë bunker më të tmerrshëm është se ajo ishte vetëm një nga dhjetë vende të ngjashme të përdorura nga Hitleri gjatë luftës, gjë që ju jep një ide se sa i madh ishte ndikimi i tyre. Në një bunker si ky, ishte e vështirë për forcat aleate që të gjejnë dhe sulmojnë Hitlerin.

Një luftë e përgjakshme

Lufta e Dytë Botërore ishte një nga luftërat më të përgjakshme në histori. Sulmi i paprovokuar i Gjermanisë mbi Poloninë në vitin 1939 vendosi luftën në lëvizje dhe u përplas për gjashtë vjet derisa nazistët u mundën në vitin 1945. Ishin gjashtë vjet brutale, me më shumë se 50 milion ushtarë dhe civilë të vrarë në luftë.

Një pjesë e madhe e numrit të vdekjeve ishte për shkak të genocidit të gjashtë milionë hebrenjve evropianë të vrarë nga direktivat e Hitlerit. Kampet e vdekjes dhe kampet e përqendrimit kontribuan në një nga genocidet më vdekjeprurëse në histori. Ky genocid u krye në faza, me kampet e shfarosjes përfundimisht paraqitej si “zgjidhja përfundimtare për çështjen hebraike”. Bunkeri është një kujtesë për këtë kapitull të tmerrshëm në histori.

Përhapja e antisemitizmit

Kjo dhomë duket veçanërisht interesante. Ekzistojnë tanke përgjatë murit dhe diçka që i ngjan një kabineti të gjatë mjekësor horizontal. Çfarë u mbajtën këtu? Antisemitizmi nuk ishte një koncept i ri kur Hitleri u ngrit në pushtet – dhe ai frikësohej duke i akuzuar hebrenjtë për problemet ekonomike dhe trazirat shoqërore që Gjermania po përballonte pas Luftës së Parë Botërore.

Vendndodhja Sekrete

Eksploruesi ngarkoi fotografi të bunkerit në Facebook, por njerëzit shpejt vunë re pak informacion të rëndësishëm që mungonte: vendndodhja e bunkerit nëntokësor.

Rezultoi se fotografi kishte një arsye shumë të mirë për ta mbajtur vendndodhjen një sekret. Ai nuk ishte vetëm duke u përpjekur për të mbajtur vendndodhjen, por mbronte dhe diçka shumë të rëndësishme për kompleksin. Ishte ende në përdorim dhe arsyeja për përdorimin e saj kishte ndryshuar shumë që nga qëllimi i saj origjinal si bunkeri i Hitlerit.

Megjithëse vendndodhja e fshatit francez të Hitlerit është fshehur nga pjesa tjetër e botës, fotot na japin një pamje të shkurtër në të kaluarën pa kompromentuar vendndodhjen. Fotot na kujtojnë për një histori të rëndësishme dhe shërben si një paralajmërim për brezat e tanishëm dhe të ardhshëm.

Përkthyer dhe përshtatur nga “DuaLajm.com”


Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook