Është një frut tropikal që vitet e fundit është bërë i popullarizuar në të gjithë botën: jack (ose jackfruit në anglisht) është një super ushqim i vërtetë, i pasur me lëndë ushqyese dhe përfitime.

Është pjesë e së njëjtës familje si fiku dhe mani. Rritet në zona tropikale dhe përdoret në përgatitjen e shumë gatimeve të ëmbla dhe të këndshme: më poshtë rendisim vetitë kryesore.

Kanceri. Fitonutrientët si linjani, izoflavonet dhe saponina e jackfruit kanë veti anti-tumor, antihipertensive, antioksiduese dhe ndihmojnë në luftimin e ulçerave në stomak. Një studim i kryer në Meksikë në vitin 2014 tregoi se jackfruit përmban komponime me veti kimoprotektive që zvogëlojnë përhapjen e qelizave të kancerit.

Niacin. Niacina e përmbajtur në jackfruit është thelbësore për furnizimin me energji të metabolizmit, stimulimin e funksioneve nervore dhe sintezën e hormoneve të caktuara.

Laksativ. Fibra dietike e përmbajtur në fole ka veti të shkëlqyera laksative dhe ndihmon në luftimin e kapsllëkut. Për më tepër, favorizon futjen e mineraleve dhe vitaminave në zorrën e trashë, thelbësore për mbrojtjen e mukozës.

Kockat. Magnezi që gjendet në jackfruit është i rëndësishëm për thithjen e kalciumit dhe ndihmon në forcimin e eshtrave, duke parandaluar kushte të tilla si osteoporoza.

Hekur. Ky frut është veçanërisht i pasur me këtë mineral, i cili është thelbësor për qarkullimin e mirë të gjakut dhe për të parandaluar aneminë.