Të dhënat e 500 milionë klientëve të rrjetit të hoteleve, Marriot International kanë qenë pre e një sulmi kibernetik.

Zinxhiri i hoteleve bëri të ditur se databaza e njërit prej hoteleve të këtij rrjeti, Starwood është komprometuar nga një palë e paautorizuar.

Po ashtu është bërë e ditur se një hetim i brendshëm ka gjetur se sulmuesi ka pasur qasje në të dhënat e Starwood nga viti 2014.

Kompania ka thënë se do të njoftojë konsumatorët, të dhënat e të cilëve kanë qenë në databazë.

Marriott International bleu Starwood në 2016, duke krijuar zinxhirin më të madh të hoteleve në botë me më shumë se 5,800 prona.

Markat e hoteleve Starwood përfshijnë W Hotels, Sheraton, Le Méridien dhe Four Points by Sheraton. Hotelet me markë Marriott përdorin një sistem të veçantë rezervimi në një rrjet tjetër, shkruan BBC.

Marriott tha se ishte alarmuar nga një mjet i sigurisë së brendshme që dikush po përpiqej të hynte në bazën e të dhënave të Starwood. Pas hetimit, zbuloi se një “palë e paautorizuar kishte kopjuar informacion të koduar”.

Sipas raporteve baza e të dhënave përmbante të dhëna e 500 milionë klientëve.

Për rreth 327 milionë vizitorë, informacioni përfshinte “disa kombinime” si:

  1. emër
  2. adresë
  3. numri i telefonit
  4. adresën e emailit
  5. numër pasaporte
  6. informacionin e llogarisë
  7. data e lindjes
  8. gjini
  9. ardhjen dhe nisjen e informacionit

Ai tha se disa të dhëna përfshinin gjithashtu informacionin e kartës së kodimit të koduar, por nuk mund të përjashtonte mundësinë që çelësat e enkriptimit të ishin vjedhur gjithashtu.

LEXO EDHE:  E shpifur! Punonjësja e fast-food pështyn në sanduiçin e klientes (Video)

Mirëpo konsumatorëve tjerë dyshohet se u janë marrë edhe të dhënat e kartelave me të cilat kanë kryer pagesat.

”Na vjen shumë keqardhje që ky incident ka ndodhur,” tha kompania në një deklaratë.

“Marriott raportoi këtë incident në zbatimin e ligjit dhe vazhdon të mbështesë hetimet e tyre. Kompania tashmë ka filluar njoftimin e autoriteteve rregullatore”, vazhdon më tej deklarata

Kompania ka krijuar një faqe interneti për t’u dhënë klientëve të prekur më shumë informacion. Ai gjithashtu do t’u ofrojë klientëve në SHBA dhe disa vende të tjera një abonim një vjeçar për një shërbim për zbulimin e mashtrimeve.

Në një deklaratë, Zyra e Komisionerit të Informacionit të Britanisë së Madhe tha: “Ne kemi marrë një raport të shkeljes së të dhënave nga Marriott që përfshin hotelet e saj Starwood dhe do të bëjë hetime. Në qoftë se dikush ka shqetësime se si të dhënat e tyre janë trajtuar ata mund të raportojnë këto shqetësime për ne”.

Grupi Marriott tha se do të kontaktonte klientët e prekur, adresat e të cilave ishin në bazën e të dhënave të rezervimit Starwood.

Baza e të dhënave përmbante detaje të rezervave të bëra më ose para 10 shtatorit 2018.

Në deklaratën e saj Marriott nuk është i sigurt nëse hakerat ishin në gjendje të merrnin informacionin e pagesës, dhe i bën thirje klientëve të tyre që të bëhen të vetëdijshëm për çdo transaksion të dyshimtë në llogarinë tuaj.