Historiani dhe studiuesi Arben Llalla ka sjellë nëpërmjet një postimi në profilin e tij Facebook, disa foto dhe dëshmi mbi greqizimin e emrit të Gjinokastrës.

Si u greqizua pas vitit 1970 emri “GJINOKASTËR” në Gjirokastër.

Shikoni poshtë mbishkrimive të fotove – GJINOKASTËR, që zbërthehet Kalaja e Gjinos (bëhet fjalë për Princin e Epirit Gjin Bue Shpatën që vdiq më 1399).

Pas viteve 1970 u quajtë Gjirokastër duke e greqizuar emrin shqiptar dhe zbërthehet Kala e Rrumbullakët si gjiroja e mishit që piqet. Por në të vërtetë Kalaja në Gjinokastër nuk është e rrumbullakët, por në formë të gjatë si anije.

Po ku e kishte parë arkitekti formën e anijes?

Kjo vjen sepse Gjin Bue Shpata ishte udhëheqës nga Arta, Preveza e këtej.

Ajo përralla për Argjironë nuk ka ekzistuar, por është një shpikje mitologjike greke për tia ndryshuar emrin e vërtetë qytetit shqiptar nga Gjinokastër në Gjirokastër,

Kalaja në Gjinokastër nuk është e rrumbullakët por në formë Anije, e gjatë.xcfrrbl

Përralla për Argjironë nuk ka ekzistuar, ajo është një sajesë greke për të greqizuar emrin shqiptar nga Gjinokastër në Gjirokastër.

Zoti i kësaj kalaje ka qenë Gjin Bue Shpata dhe e vërteta duhet të dali në dritë, ndryshe ne vazhdojmë të ecim në tunelin e errësirës me qirun e shkrirë të grekëve, shkruan Llalla.m1diwqmo48cwmt

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook

LEXO EDHE:  E FUNDIT/ Zjarr në afërsi të banesave në Gjirokastër