Ky veprim që kanë bërë disa studiues të një Universiteti në Kazakistan është i pabesueshëm.

Ata i vendosën një GPS një shqiponje në trupin e saj, duke ndjekur për gati 20 vite rrugët që ajo ndiqte gjatë dimrit dhe verës.

Pasi e gjetën sërish shqiponjën panë në se rrugët që ajo ndiqte janë të përafërta me rrugët që kanë pas ndjekur karvanët në periudhat e mëparshme.

Studiuesit janë duke bërë kërkime tashmë mbi faktin nëse ka një lidhje mes itinerarit që ka zgjedhur shqiponja dhe rrugës së karvanëve, megjithatë vetëm harta e rrugëtimit të saj është një magji më vete.