Shkencëtarët mendojnë se do ta gjejnë shumë shpejt një prej ilaçeve që do na zhdukë kërcënimin e rezistencës antibiotike.

Një versioni më i modifikuar i “Vancomycin” vepron në tre mënyra të ndryshme kundër baktereve, duke ua vështirësuar mikrobeve të mbajnë gjallë rezistencën e tyre.

Ndryshimet kanë rezultuar edhe me një rritje 1000 fish rezistencë se sa aktiviteti i antibiotikut, pra kjo do të thotë se mjekët mund ta përdorin më pak ke pacientët.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka paralajmëruar se rezistenca antibiotike është një nga kërcënimet më të mëdha për shëndetin dhe sigurinë. Dështimi për të zgjidhur problemin do të rezultojë në 10 milionë vdekje çdo vit deri në vitin 2050 dhe do t’i kushtojë botës mbi 75 trilionë euro humbje.

Bakteret vetëm po bëhen rezistente ndaj versionit të pamodifikuar të Vancomycin, i cili është përshkruar nga mjekët për 60 vjet. Udhëheqësi i studimit Prof Dale Boger, i Institutit të Kërkimeve të Shkencave të Kalifornisë, tha se fuqia e provuar e Vancomycin kundër infeksioneve është “magjike”.

“Organizmat nuk mund të punojnë për të gjetur një rrugë rreth tre mekanizmave”, tha ai.

Mjeti i modifikuar me sukses vrau “Enterococci” rezistent ndaj vankomicinës – identifikuar nga OBSH si një nga bakteret që përbëjnë kërcënimin më të madh për shëndetin e njeriut.

Hapi tjetër është gjetja e një mënyre më të lehtë për të krijuar Vancomycin të modifikuar në laborator, pasi metoda aktuale merr 30 hapa.