Për shumë nga kompanitë botërore, mundësitë më të mira për investime nuk janë gjithmonë të vendosura brenda kufijve të tyre të brendshëm.
Në vitin 2017, investimi i drejtpërdrejtë i huaj ishte 1,43 trilionë dollarë në nivel global, dhe harta e HowMuch.net tregon si më poshtë cilat vende përfituan në 2017 më shumë IHD.

Sipas hartës, e cila është ndërtuar duke marrë në konsideratë raportin më të fundit të Kombeve të Bashkuara për Tregti dhe Zhvillim 2018, Shqipëria ka përfituar 1.1 mld dollarë IHD, më e ulëta në rajon. Kryeson në Ballkan pikërisht Serbia me 2.9 mld dollarë investime të huaja direkte.

Megjithatë, në raport për Shqipërinë theksohet se Flukset e IHD-ve në u rritën me 2 për qind në 2017, në 1.1 miliardë dollarë, niveli i tyre i dytë më i lartë ndonjëherë (më i larti në 2013 me 1.2 mld dollarë, më i ulëti në 2015 me rreth 900 mln dollarë), me energjinë dhe minierat që udhëheqin pjesën më të madhe të sektorëve ku është investuar. Ndërsa dy projekte të mëdha energjetike (tubacioni Trans-Atlantik dhe hidrocentrali Devolli) po shkojnë drejt fundit, investitorët e huaj filluan të zgjerojnë praninë e tyre në projektet e energjisë së rinovueshme (duke përfshirë pjesëmarrjen e kompanisë austriake Verbund në hidrocentralin e Ashtës dhe investimin turk Ayen Enerji në Pocem, projekt hidroenergjetik). Edhe pse pjesa më e madhe e hyrjeve erdhi nga vendet e zhvilluara në Evropë në vitin 2017, firmat kineze filluan gjithashtu të investojnë, në sektorin bankar, aviacion dhe turizëm. Shuma e investimeve kineze mund të rritet më tej kur të fillojë puna në “Korridorin e Kaltër” (Autostrada Adriatik-Jon).
Në hartën e IHD, kryeson listën Shtetet e Bashkuara (275.4 miliardë dollarë), si dhe Kina dhe Hong Kong (240.6 miliardë dollarë), gjë që nuk është për t’u habitur sipas raportit.
Më poshtë lista, gjërat bëhen më interesante. Hapësirat e evitimit të taksave si Ishujt e Virgjër Britanikë dhe Ishujt Kajman e shndërrojnë ato në listë, me më shumë IHD sesa ekonomitë e zhvilluara si Kanadaja, Mbretëria e Bashkuar dhe Japonia.
Ndërkohë, renditja e Brazilit në vendin e katërt është gjithashtu mjaft mbresëlënëse me 62.7 miliardë dollarë të flukseve hyrëse të investimeve të huaja direkte në 2017, sipas raportit./ Raporton Monitor, transmeton Dualajm.com