Teknologjia në botën reale mund të bëjë një ditë më shumë se dhënia e paralajmërimeve shkencore, gjithashtu mund të transformojë jetën.

Dhe të gjitha në sajë të një manipulimi të vogël të trurit.

Në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley, hulumtuesit kanë qenë të zënë duke eksploruar mënyrat për të projektuar një imazh holografik direkt në tru. Siç e kanë zbuluar, kjo mund të përdoret për të lexuar aktivitetin nervor dhe për të stimuluar atë.

Rezultatet mund të nënkuptojnë se një ditë mund të aktivizojë ose të shtypë mijëra neurone në të njëjtën kohë, modelet e kopjimit të aktivitetit të vërtetë të trurit për të mashtruar trurin duke menduar se është ndjerë, shihet ose ndjen diçka. Pra Star Wars me një prekje të Matrix ose Inception, atëherë!

“Ne kemi zhvilluar një sistem që përdor dritë lazer që mund të ‘lexojë’ aktivitetin e trurit dhe ‘shkruan aktivitetin e trurit’, tha Hillel Adesnik, një profesor i biologjisë molekulare dhe qelizore. “Sistemi përdor parimet e holografisë: një metodë për të gjeneruar modele tre-dimensionale të dritës që shumë njerëz mund të njihen me ekranet holografike. Qëllimi i kësaj teknologjie është matja e aktivitetit të trurit si në shëndetin ashtu edhe në sëmundjet, në mënyrë që të mund të korrigjojmë modelet e gabuara të aktivitetit në kohë reale dhe të trajtojmë një sërë çrregullimesh neurologjike”.

Teknologjia e projeksioneve holografike punon duke përdorur një ekran LCD i cili funksionon si një negativ holografik për të formuar dritën lazer në modelet e dizajnuara me porosi. Këto rreze lazer 40W pulsohen me shpejtësi të madhe në 300 bërthama të gjata femtosekonda çdo mikrosekondë. Qëllimi është të pulsoni këto mjaft shpejt për të simuluar normat e qitjes normale të shikuara në korteksin e trurit.

Deri më tani, teknika është demonstruar me sukses tek minjtë. Ajo u arrit nga inxhinierët e neuroneve në trurin e miut në mënyrë që ata të shprehin proteina të cilat krijojnë një kulm të shkurtër të aktivitetit, kur ata janë goditur me dritë. Aktualisht, ajo është kryer vetëm në një pjesë të vogël të trurit, duke matur një shesh gjysmë milimetër, por studiuesit mendojnë se mund ta zvogëlojnë këtë. Dhe kur ata bëjnë, rezultatet mund të jenë të jashtëzakonshme.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook