Ballina Dosier DOSSIER/ “200 tregtarët e Shqipërisë së viteve ‘40”, kush ishin individët dhe...

DOSSIER/ “200 tregtarët e Shqipërisë së viteve ‘40”, kush ishin individët dhe kompanitë që ushtronin aktivitet tregtar brenda vendit (Emrat)

Nga Kreshnik KUÇAJ
Pas publikimit të listës së importuesve dhe eksportuesve të Shqipërisë në vitet ’40, “SCAN” sjell sot pjesën e tretë të raportit të mbretërisë italiane për tregtinë e atyre viteve në Shqipëri.

Në listë janë 200 tregtarë, familje tregtare e kompani të renditura sipas aktivitetit që ushtrojnë dhe sipas qytetit përkatës. Në listën e mëposhtme, disa emra janë të përsëritur për faktin se e njëjta kompani ushtronte aktivitet në sektorë të ndryshëm të ekonomisë.

Tregtarët që ushtruan veprimtarinë në periudhën e pushtimit do të ishin ata që do të prekeshin nga tatimi i jashtëzakonshëm e do të shpronësoheshin pas luftës.

TREGTARËTBicaj

1-Haiet Halimi

2-Kompania Shiroka

3-Vllazën Spahia

Durrës

4-Kompania v.Roço-Tregti mallrash të ndryshme

5-S.A.M shkëmbime mallrash, aksione e obligacione

Kolashin

6-Hamdi Spahia-Kompania

Kukës

7-Vëllezërit Cini

8-Dida (Kompani)

9-Kompania Luli &Dibra

10-Vëllezërit Rizvanolli

11-Riza Rruka( Kompani)

12-Kristo Shiroka

13-Vëllezërit Spahia

14-Vëllezërit Zajmi

Krumë

15-Vëllezërit Zajmi

Shishtavec

16-Beqir Idrizi (Kompani)

Tropojë 

17-Kurhasani (Kompani)

18-Mala Zogu (Kompani)

19-Vëllezërit Spahia

KONFEKSIONE

Shkodër

20-Angjelin Luka

MIELL

Durrës

21-Vëllezërit Ekonomi,rruga Tomson

22-Vëllezërit Shijaku, rruga A. Starace

Sarandë

23-Andrea Harito

FARMACI

Gjirokastër

24-Besim Gega

25-Aleks Ceçi

Delvinë

26-Orest Anastasiadhi, sheshi B.Mussolini

27-Jorgji Pandazi

Shijak(Durrës)

28-Nelki Alite,sheshi Vittorio Emanuele III

HEKURINA

29-Jannetas Aristidhi Basileus

30-Xhevdet Selfo

Delvinë

31-Koço Marango, rruga “Bersaglieri”

Peshkopi

32-Zaraliu (Kompani)

Sarandë

33-Spiro Marango

34-Xhevdet Selfo

35-Michele Zongos & Vellezërit

PRODHIME BULMETI

Krumë

36-Vellëzërit Spahia-Industria e baxhove

Sarandë

37-Abdyl Besho

38-Xhelo Alico

PUNISHTE ULLIRI

Delvinë

39-Edip Çuçi, rruga “Bersaglieri”

Shijak

40-Natale Magnante

SENDE USHQIMORE

Gjirokastër

41-Hamet Dobi

42-Hasan Ali Hasho

43-Andon Kabibi

44-Niko Tola

45-Vheip Hassan & Haki Omar

46-Zoi Liti

Kavajë

47-Sulejman Bejtaga

48-Dervishi Ibra

Korçë

49-Stavri Ballta

50-Th.Boçi& Dh.Petra

51-I.Kaçadani&Toma

52-Kostaq Kaçadani

53-Rexhep Merdani &Shoqëria

54-Vasil Papadhimitri

55-Vëllezërit Papanikolla

56-Vëllezërit Pllaha

57-Vëllezërit Qiriako

58-Vëllezërit Qirinxhi

59-Vëllezërit Turtulli

60-Vëllezërit Zahara

Përmet

61-A.Dilo&Harito

62Themistokli Lamani

SENDE TË NDRYSHME

Çorovodë

63-Muharrem Kapllani

64-Pasho Huso

Delvinë

65-Angelo Abazoglu& Djali, sheshi “B.Mussolini”

66-Vasil Haxhijani, rruga “Bersaglieri”

67-Michele Qirici, rruga “Vittorio Emanuele”

Durrës

68-Skënder Pojani-Fabrikë pijesh, Sheshi I Lirisë

69-Cesare Rollo-Verëra, rruga “Ali Pasha”

Përmet

70-Janaq Joanidhi& Vëllezërit

71-Kristaq Puraveli &Vëllezërit

Peshkopi

72-Shaban Ballança

73-Vllazën Kumbarçia

TREGTI LESHI

Gjirokastër

74-Zoi Liti

Delvinë

75-Remzi Karaliu &Abdyl Tasim-Grosistë, sheshi “B.Mussolini”

TREGTI LËNDE DRUSORE

Berat

76-Kostandin Lefta

77-Ilahi Nepravishta, rruga Mbretnore 189

Korçë

78-Thoma Arrëza

79-Vëllezërit Feltrinelli-Shoqëri Anonime, dru I përpunuar, kompesato etj, rruga “Gj.Kastrioti”

80-Kostaq Ilo

81-Petraq Katro &Irahli

82-Goni T.Katundi

83-Pandeli Nova

84-Vangjel Papaharallambi

85-Qamil Qyteza

86-Hysni Selenica

87-Mitat Vehbi

Sarandë

88-Giovanni Dalera

89-Spiro Marango

90-Coço Papa

91-Michele Zongos& Vëllezërit

ShënaVlash-Durrës

92-Vëllezërit Pasotti-Ndërtime druri

Tiranë

93-Vëllezërit Feltrinelli- Shoqëri Anonime, dru i përpunuar, kompesato etj, rruga “Gj.Kastrioti”

FABRIKE PIJESH

94-Nossi& C.-Fabrikë pijesh alkoolike-Rruga Grigjan

Vlorë

95-Distileria Skanderbeg e R.Allegro-Distilim alkoolesh dhe likerësh

VESHJE

Korçë

96-Fadil J.Garo

97-Kajno&Avakian

MANIFAKTURË

98-Gjirokastër

99-Çioçial Ismet Mujn Vëllezërit

100-Mihal Dilo

101-Leonidha Duda

102-Haim &Marko Bottino

103-Toma Lito

104-Vasil Lito

105-Vëllazëria “Sabri Shtino”

Kavajë106-Vëllezërit Kazazi

Përmet

107-Thoma Lami

108-Sofokli Kaso

109-Sofokli Kondi

110-Andon Vasi

Sarandë

111-Charalamp &Alei Pappas

112-Cohen &Malile (Kompani)

113-Vëllezërit Tonidhi

Shijak

114-Haki Gurabardhi

115-Hysen Kau &Vëllai

116-Rrem Broshi

MERMET, GURË E GRANIT

Durrës

117-Rexhep Çitaku, rruga “Mbretëresha Elena”

MATERIALE NDËRTIMI

Gjirokastër

118-Xhevdet selfo

Berat

119-Konstandin Lefta

Tiranë

120-Enrico Manoni, bulevardi “Benito Mussolini”

MALLRA PËR QEPJE

Gjirokastër

121-Sabri Shtino &  Vëllezërit

MULLINJ DRITHI

Kavajë

122-Irakli Kelaka

Durrës

123-Vëllezërit  Ekonomi, rruga Tomson

124-Vëllezërit Shijaku, rruga A.Starace

Shijak

125-Mersun Deliallisi, sheshi B.Mussolini

126-Ramazan Haxhi Laftiu, te 4 rrugët

127-Natale Magnante

128-Isa Tepshi

OFIÇINË MEKANIKE

Korçë

129-Cili & Vëllezërit

Durrës

130-Giacomo Brida-Koncesionar FIAT

131-Vëllezërit Haveriku

132-Kosta Mano

133-Maritza &Delialliasi, rruga Mbretëresha Elena

134-Giussepe Mazzaroli

135-Vasil Papaj

136-Dhimitër Tezha

VAJ

Delvinë

137-Remzi Karaliu &Abdyl Tasim, sheshi “Benito Mussolini”

FABRIKË MAKARONASH

Shkodër

138-Dragusha &Shoqëria

139-Salih Mehmet Vllazën

LËKURË

Delvinë

140-Theodhor Fidhi & Fëmijët, rruga “Sulejman Delvina”

Shijak

141-Rrem Roshi

Gjirokastër

142-Ferik Habib

143-Z.Fidhi&S.Mosko

144-Thanas Papavangjeli & Djemtë

145-Ramis & Asllan Ismaili

Berat

146-Shaban Dardha, rruga “Mbretnore” 261

Shkodër

147-Pistulli (kompani)

PARFUMERI

148-Gjirokastër

149-Ismail Golemi

PASTRIM ORIZI

Durrës

150-S.K.O

151-Kruja &Myshketa, rruga Tomson

FABRIKA SAPUNI

Korçë

152-Dhimitri Bimbli

153-Fuat Merdani

154-Rako P.Treska

155-Vasil Thanasi

156-Shqa P. Kr.Ambaxhideli & Vëllezërit Bimbli

SHARRA

Korçë

157-Vasil Aleksi

158-Balli Dhardha Sotir T.

159-Bradvica Dhimitri

160-Stefan Dushka

161-Loni Progri

162-Kiço Raci

Orosh

163-Pistulli (kompani)

TREGTI E FABRIKA COPASH PËR VESHJE

Delvinë

164-Giuseppe Cohen & Djali, rruga Sulejman Delvina

165-Vëllezërit Tonidhi, rruga Sulejman Delvina

166-Dimitri Miçulli, rruga Abdyl Frashëri

167-Andon Biçi& Lluka, rruga “Vittorio Emanuele”

168-Aristid Biçi& Oresti, rruga “Vittorio Emanuele”

Peshkopi

169-Imer Maliqi (Kompani)

170-Ramadan Shehu (Kompani)

TIPOGRAFI

Durrës

171-Luigj Curri

BIÇIKLETA E MOTOÇIKLETA

Korçë

172-Bijtë e Ll.Fundos

173-Petraq Ll.Cipi

174-Vëllezërit Preveza

SENDE PËR RROJE

Sarandë

175-Michele Zongos & Vëllezërit

Shijak

176-Abdullah Malltezi

177-Bajram Metalla

KINKALERI

Gjirokastër

178-Xhevdet Selfo

179-Ali Zani

Sarandë

180-Xhevdet Selfo

Shijak

181-Ethem Dizdari

182-Abdullah Malltezi

183-Rrem Turku & Zalla

TREGTI KËPUCËSH E VESHJESH

Gjirokastër

184-Vëllezërit Bakiri

185-Habib Ferik

186-Z.Fidhi& S.Mosko

187-Zija Hasho

GARAZHE AUTOMJETESH

Berat

188-Adem Laro, rruga Mbretnore 32

189-Mehmet, rruga Mbretnore 125

Korçë

190-Haum Beluri

191-Vëllezërit Cili

192-Spiro J.Profiri

193-Xhoxha Themeli

Tiranë

194-Garazh “Diamant”, koncesionar i shoqërisë Alfa Romeo, rruga 28 nëntori.

KANCELARI E LIBRARI

Gjirokastër

195-Ismail Golemi

196-Javer Gorica

Delvinë

197-Gjorgji Gjino, rruga Sulejman Delvina

198-Asim Kalasa-Kancelaria “Venus”, sheshi Benito Musolini

FABRIKE PËLHURASH

Shkodër

199-Vllazën Hoxha

200-Vllazën Musani