Është hera e parë në botë që një transplantim i rruazave njerëzore kryhet tek një pacient me kancer të kockave dhe rekordi shkon në Institutin Ortopedik Rizzoli në Bolonjë.

Katër rruazat e përdorura për të zëvendësuar pjesën e kolonës së hequr, u ruajtën në Bankën muskulare të indeve në Emilia-Romagna.

Ndërhyrja e kryer në një pacient 77-vjeçar me një formë të rëndë të kancerit të eshtrave u drejtua nga Alessandro Gasbarrini, drejtori i Kirurgjisë Spinoreme, i cili, së bashku me ekipin e tij, bënë të mundur arritjen e një rezultati historik, siç e quajti dhe  presidenti Stefano Bonaccini:

“Një rezultat historik. Krenar që kemi struktura dhe profesionistë në Emilia-Romagna të aftë të kryejnë ndërhyrje si kjo, për një sistem të shëndetit publik që ne dëshirojmë gjithnjë e më shumë të jemi në gjendje të ofrojmë shërbime dhe kujdes me cilësi të lartë “.

Pasi u mor indi muskulor nga skuadra Rizzoli, u morën vertebrat e dhuruesve, të cilat u trajtuan nga teknikët e Bankës dhe u testuan për të siguruar përshtatshmërinë e tyre, pastaj u përdorën në ndërhyrje.

Shtylla kurrizore e pacientit është rikthyer kështu në gjendjen e saj natyrore falë implantimit të një kocke identike me atë të hequr, siç shpjegoi Dr. Gasbarrini:

“Ne rindërtuam shtyllën kurrizore të pacientit në mënyrën më të ngjashme me gjendjen natyrore, duke rivendosur një anatomi të përsosur falë implantimit të një kocke me të njëjtën strukturë si ajo që duhej të hiqnim për shkak të tumorit. Për secilin pacient duhet të gjejmë zgjidhjen më të mirë, duke marrë parasysh rrjedhën e kujdesit dhe nevojat individuale. Zëvendësimi i indit njerëzor me indet e njeriut është përgjithësisht më i mirë për trupin, dhe kjo vlen edhe për kockat. Jo gjithmonë është zgjidhja e mundshme, dhe për këtë arsye është e nevojshme të drejtoheni inde artificiale “.

Një operacion i kësaj madhësie hap perspektiva të reja në fushën e kirurgjisë ortopedike rindërtuese në onkologji dhe sipas këshilltarit Venturi kjo është koha që investitorët  të shkojnë në Emilia Romagna, një rajon që investon shumë në “teknologji, kërkime, inovacion, burime njerëzore “.