Ballina Kuriozitet Merr fund misteri, kjo është e vërteta mumjes që bërtet

Merr fund misteri, kjo është e vërteta mumjes që bërtet

Bëri jehonë shumë të madhe mediatike. Mumja që bërtet mblodhi bashkë shumë historianë dhe teoricienë për të dhënë një shpjegim rreth këtij fenomeni.

Dy forca kanë vepruar mbi të: njëra për ta prishur dhe tjetra për ta ruajtur – tha për “The Sun”, Bon Brier, arkeolog në universitetin e Long Island që ekzaminoi trupin. – Për ndonjë arsye ka patur një përpjekje që të mos kishte jetë pas vdekjes dhe dikush tjetër kishte marrë mundimin dhe ishte kujdesur për jetën e tij pas së përtejmes. Mumja është e ekzpozuar në muzeun e Kajros, pjesë e një ekspozite të përkohshme të koleksioneve që nuk janë parë më parë.

“Kjo mumje ishte e veçantë jo vetëm për shikimin agonik në fytyrë, por e gjetëm edhe të mbuluar me lëkurë deleje.” Sipas egjiptologut mbulimi me lëkurë deleje do të thotë që nuk ishte i pastër, kishte bërë diçka të keqe në jetë. Mumja nuk kishte një shënjues në varr që sipas zakonit do t’i jepte një rol në jetën e mëtejshme. Duart dhe këmbët ishin të lidhura dhe nuk i është nënshtruar një procesi të mumufikimit tradicional. Thjesht e kishin lënë të thahej në natron (përzierje e sodium karbonat dhe sodium bikarbonat) dhe i kanë hedhur pak recinë (substancë viskoze) në gojën e hapur – tha Al-Ahram Weekly. Megjithatë, mumja u gjet e varrosur me anëtarë të tjerë të familjes mbretërore.