Pasazhet të koduara mbeten te pazgjidhura për tetë vjet, deri sa një analist i CIA-s deshifroi tre prej tyre në vitin 1999, por mesazhi i katërt është ende një mister.

Skulptori Jim Sanborn pretendon të jetë i vetmi njeri i gjallë që e di se si ta deshifroi mesazhin e fundit.

Kur mesazhi i Kryptar u instalua në 1990, Sanborn kishte ne dorë një zarf që përmbante zgjidhje e saj të atëhershëm,të vulosur nga drejtori i CIA, William Webster.

Por Sanborn tani thotë se ne letrën e mbajtur,kishte informata të rëndësishme për zgjidhjen e enigmës.

Mesazhi i parë i koduar..fjala kyç PALIMPSEST .. ….. i ç’koduar thotë: “Mes dritës së paktë dhe mungeses se dritës shtrihet një nuancë e hollë e iluzionit

Mesazhi i dytë i koduar..fjala kyç..ABSHISE .. i cili është i pasuar me koordinata gjeografike, sugjeron nje lokacion me bazë ne selinë e CIA-s ku thuhet:
“Ai është krejtësisht i padukshëm. Si është e mundur kjo..!?

Ata përdoren fushen magnetike te Tokës. Të dhënat janë mbledhur dhe transmetuar ne një vend të panjohur. Ne Langley e dinë për këtë? ” Ata duhet ta kishin ”varrosur” ate diku atje ”

Mesazhi i tretë është i bazuar në një ditar te bërë nga arkeologu Howard Carter në 1922, në ditën që ai zbuloi varrin e faraonit egjiptian Tutankhamun.

Atje lexohet: “Më janë dredhur duart kur kam bërë një shkelje të vogël në cepin e sipërm te majtë. Dhe pastaj,me zgjerimin e një vrimë të vogël, kam futur nje qiri dhe ajri i ngrohtë ne dhome ka shkaktuar flakë,e qe andej me vone ka dale nje mjegull. Mund të shikoni ndonjë gjë? ” Se c’nenkupton ky mesazh ekspertet nuk japin asnje shpjegim.

LEXO EDHE:  FOTO/ Biznesmeni ndërton monumentin madhështor të Skënderbeut, përmasat janë gjigande

Ekspertët thonë se mesazhi i katërt është shkruar me një kod më komplekse se të tre të parët, i projektuar për modelet e maskimit te letrave qe zakonisht kërkohet në të tilla misione..

Nuk ka cregullim në rendintjen e 97-karaktereve te mesazhit përfundimtar, e cila fillon me një pikëpyetje fillestare.

Duke marrë parasysh skupturen e kodifikuar te Selise se CIAas,Sanborn, i cili nuk ka pasur trajnime në dekodimin e mesazheve, thotë se ai bashkëpunoi me një shkrimtar të shquar në fiction per ckodimin e tekstit te kodifikuar.

Pastaj ka punuar me një zyrtar të CIA-s encryption në pension për katër muaj për të krijuar kodin. Ai insiston se kodi mund të zgjidhet dhe se se do të duhen vetëm disa kohe për ta për ta deshifruar Kryptosin.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook