Më shumë se 60 shkencëtarë nga 11 vende kanë nënshkruar një letër të hapur duke kërkuar qeveritë në të gjithë botën për të ulur sasitë e mishit dhe produktet bulmetit të shërbyer në shkolla dhe spitale.

Letra u bën thirrje kryetarëve të bashkive të bëjnë përpjekjet e tyre duke zvogëluar produktet shtazore në mensat publike, si pjesë e një lëvizje për të “mbajtur një klimë dhe planet të sigurt për të ardhmen e njerëzimit”.

Letra thotë se një e gjashta e gjurmës së karbonit të dietave mesatare në Evropë është për shkak të emetimeve të shpyllëzimit tropikal. Ulja e kërkesës për mish dhe produkte të qumështit si dhe zvogëlimi i mbeturinave ushqimore do të jetë thelbësore në adresimin e krizës klimatike, thonë shkencëtarët.

Profesori Pete Smith nga Universiteti i Aberdeen, autor kryesor i artikujve për Panelin Ndërqeveritar i KB për Ndryshimin e Klimës (IPCC), kryesoi letrën.

Ai tha: «Ulja e konsumimit të mishit dhe qumështit në qytetet tona është një mënyrë për të adresuar urgjencën ndaj ndryshimeve të klimës. “

Zëdhënësi i Greenpeace International Reyes Tirado tha: “Kryetarët e komunave janë përgjegjës për miliona ushqime çdo ditë. Ata duhet të bëjnë gjithçka në fuqinë e tyre për të krijuar një të ardhme të shëndetshme si për qytetarët, ashtu edhe për planetin “.

Vitin e kaluar, studiuesit e Universitetit të Oksfordit zbuluan se prerja e mishit dhe produkteve të qumështit nga dieta e një individi uli gjurmët e tyre të karbonit deri në 73 përqind.

Ata gjithashtu zbuluan se sasia e tokës bujqësore të përdorur mund të zvogëlohej për 75 përqind, një zonë e barabartë me madhësinë e kombinuar të SH.B.A.-së, Kinës, Australisë dhe BE-së.

Zonja Tirado tha: “Gjurmët e gazit serë të ushqimeve me bazë bimore janë deri në 100 herë më pak sesa produktet shtazore.

“Kalimi në ushqime me bazë bimore është gjithashtu një mënyrë për të ndihmuar në mbrojtjen e pyjeve të botës, siç është Amazon. Duke ulur kërkesën për mish, qytetet mund të bëjnë një ndryshim të jashtëzakonshëm në lidhje me gjurmën e tyre të karbonit dhe shpyllëzimit.

“Ende mund të kufizojmë rritjen e temperaturës globale në 1.5 gradë mbi nivelin para-industrial, por kemi nevojë për veprim të shpejtë.”