Presidenti i Francës, Macron ka konfirmuar qendrimin e vendit të tij për të mos hapur negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë.

Në konferencën e samitit të liderëve, Macron tha se vendet e Ballkanit kanë bërë përparime, por kjo nuk mjafton.

“Kishim një diskutim të gjatë lidhur me zgjerimin e BE. Wshtë temë e madhe. Duhet të merremi me të seriozisht. Besojmë në një Europë koherente dhe të përgjegjshme. Vendet e Ballkanit janë duke kaluar disa reforma të mëdha dhe duam që të vlerësojmë ndryshimet Kushtetuese që janë bërë, pra shumë qartësisht”, tha Macron.

“Një numër i madh vendesh në BE nuk ishin të vendosura për të hapur negociatat. Ka disa përpjepje dhe arritje, por nuk janë atje ku duhej të ishin. Për shembull, migrimi dhe sundimi i ligjit apo edhe raportet fqinjësore. Nuk është e nevojshme për momentin që të ketë një zgjerim në këtë moment”, vijoi Macron.
Shikoni rrugën e 28 vendeve. Ne kemi kaluar në krizë të madhe dhe vendimmarrja e BE do të kemi përfunduar reformat në vitet që vijnë dhe nuk mund thjesht të hapim derën .

Në axhendën e BE dhe këtu po flas për të ardhmen, atëherë mund ta shikojmë atë. Jemi në një proces që besoj se është shumë burokratik. Ka marrëveshje dhe politike, por nuk do të thotë ndonjë gjë për njerëzit që janë pjesë e procesit.

Kina, Rusia do ndikojnë përsëri edhe nëse hapen negociatat. Shikoni këto vende që janë tashmë në proces dhe ky nuk është rasti që jemi në proceset e investimeve të ekonomisë dhe kulturës.

Ata jo domosdoshmërisht mund të jenë anëtarë. Na duhet kjo agjendë të jetë politike, por duhet që procesi të jetë i kthyeshëm ose do t’i mungojë besueshmëria.

Nëse hapim derën për negociata do të fajësohemi pasi të hapim derën kështu që duhet ta diskutojmë edhe më tej. Nëse dëshironi ti qëndroni ambicieve të Evropës duhet të reformoheni. Na duhet projekt i ri zgjerimi”, vijoi Macron.
“Është bërë punë për të çmontuar rrjetet kriminale, por është e vështirë tu shpjegosh qytetarëve tanë që nga një vend që konsiderohet i sigurt dhe që nuk ka nevojë për viza të ketë migrim. Kemi probleme me kërkesat për azil.

“Nuk mund të bëjmë gjëra që janë të pamundura për tu kuptuar nga qytetarët tanë.

Zgjedhja është bërë dhe jo për këto qëllime dhe jo thjesht për Shqipërinë. Kemi probleme migrimi nga shumë vende, shpesh për ccështje shëndetësore”.