Më shumë se 200 milionë telefona celularë të ShBA kanë marrë një mesazh “Alarmi Presidencial”.

Testi është dizajnuar për të kontrolluar që një sistem komunikimi te emergjencës se papërdorur më parë të funksionojë siç duhet.

Ndryshe nga alarme të tjera – të tilla si paralajmërimet e fatkeqësive natyrore – nuk kishte asnjë mënyrë për t’u përjashtuar, përveç kalimit të një pajisjeje ose bllokimit të lidhjes së tij celulare.

Disa e kanë përshkruar testin si “Alarmi Trump”, por udhëheqësi amerikan nuk ishte i përfshirë personalisht në test.

Në vend të kësaj, ngjarja mbarëkombëtare udhëhiqet nga Agjencia Federale e Menaxhimit të Emergjencave (FEMA), e cila gjithashtu do të ishte në kontroll të drejtpërdrejtë të sistemit nëse një alarm i vërtetë do ishte urdhëruar nga Presidenti i SHBA, Donald Trump.

Qëllimi i këtij testi është të paralajmërojë kërcënime si: sulme me raketë, akte terrorizmi dhe fatkeqësi natyrore.