Mund të jetë pak e vështirë të besohet se gjumi i tepërt mund të jetë po aq i dëmshëm sa një gjumë i vogël, por kërkimet kanë treguar se kjo është e vërtetë.

Shumica e të rriturve kanë nevojë për 7 deri në 9 orë gjumë çdo ditë, për të funksionuar sa më mirë që munden.

Fjetja e përditshme gjatë një periudhe më të gjatë se ora  9:00 mund të jetë një shenjë e ndonjë gjendjeje shëndetësore, ose mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të caktuara.

Rritet rreziku i depresionit
Një studim ka treguar se ata që flenë më shumë se 9 orë kanë një rritje 27% të rrezikut të depresionit. Përveç kësaj, ata ishin më të prirë për ndryshime të papritur të disponimit.

Veprim i dëmshëm në tru
Hulumtimet nga shkencëtarët amerikanë kanë treguar se gratë që flenë shumë pak ose shumë kanë funksione më pak njohëse pas 6 viteve të stilit të jetesës, sesa bashkëmoshatarët e tyre. Burrat nuk morën pjesë në studim, por shkencëtarët theksojnë se efekti i gjumit të tepërt te burrat është i njëjtë.

Ndërprerja e ciklit menstrual
Shkencëtarët koreanë kanë analizuar zakonet e gjumit në më shumë se 650 gra që kanë pësuar trajtim in vitro të fekondimit. Ata zbuluan se probabiliteti i konceptimit ishte më i madh tek gratë që flinin 7 deri në 8 orë në ditë dhe më të ulëtat në gratë që flinin 9 deri në 11 orë në ditë. Nga kjo mund të konkludohet se gjumi i tepërt është më shumë i dëmshëm për fertilitetin sesa humbja e gjumit. Megjithatë, hulumtimi nuk ka zbuluar korrelacionin e saktë, por beson se gjumi i tepërt ndërpret ciklin menstrual dhe ekuilibrin hormonal.

Rritet rreziku i diabetit
Njerëzit që flenë më shumë se 8 orë në ditë kanë një rrezik dyfish më të lartë të zhvillimit të diabetit të tipit 2 pas 6 viteve të stilit të jetës, pavarësisht nga pesha e trupit dhe indeksi i masës trupore.

Rritet rreziku i obezitetit
Shkencëtarët kanë gjetur se ata që flenë më shumë se 9 orë çdo ditë në një periudhë 6-vjeçare do të kenë një rrezik 25% më të lartë për të marrë 5 kilogramë. Rreziku mbetet i njëjtë pavarësisht nga futja e zakoneve të shëndetshme të ngrënies dhe stërvitjes.

Rritet rreziku i sëmundjeve të zemrës
Ata që flenë më shumë se 8 orë çdo ditë kanë një rrezik në rritje të sëmundjeve kardiovaskulare dhe sulm në zemër. Rreziku i angjinës rritet deri në dy herë.

Rritet rreziku i vdekjes së parakohshme
Një studim ka treguar se rreziku i vdekjes së parakohshme për ndonjë arsye rritet në mënyrë drastike për njerëzit që flenë shumë ose shumë pak. Personat që flenë tepër rrezikohen 1,3 herë më shumë nga vdekjet e parakohshme në krahasim me njerëzit që flenë nga 7 deri në 9 orë në ditë.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook