Një projekt infrastrukturor në Egjipt u ndal, pasi punëtorët e ndërtimit gjetën një statimë të ngjashëm me sfinkth gjatë rrugëve në mes të tempujve të lashtë të Karnak dhe Luxor. Punëtorët thuhet se gjetën “trup luani me kokë njerëzore”.

Portali lajmeve Youm raportoi se statuja nuk mund të hiqej ende mbi tokë “për shkak të natyrës së mjedisit ku ndodhet.” Megjithatë, shefi i trashëgimisë kombëtare Khaled al Anani inkurajoi njerëzit që të vizitonin zonën për të parë zbulimin.

Komplekset e tempullit të Karnak dhe Luxor qëndrojnë brenda qytetit të lashtë të Thives dhe datojnë që nga viti 1400 para erës së re. Guroret e para të Luxor filluan në vend në 1884, duke çuar në një numër zbulimesh të rëndësishme deri në vitin 1960 kur puna e gërmimit pushoi.

Mendohet se sfinks është simbol i mbretërimit në Egjiptin e lashtë. Shumë faraonë kishin kokat të gdhendura në statuja për varret e tyre për të shënuar marrëdhëniet mes Hyjninë diellore Sekhmet, një luaneshë. Sfinksi më i famshëm gjendet në Giza, ngjitur me Piramidat e Madhe.

Zbulimi i fundit në zonën e Luxor u zhvillua në vitin 2014, kur arkeologët zbuluan varrin e një prodhuesi egjiptian birre, i cili jetonte 3200 vjet më parë.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook