Austronatet që përdorin Satelitin e Anketës Exoplanet Transituese të NASA-s (TESS) kanë zbuluar planetin e parë të përmasave të Tokës. Kjo është e rëndësishme sepse tregon që planeti, i quajtur TOI 700 d, ka ujë të lëngshëm në sipërfaqen e tij.

Duket gjithashtu se ka njërën anë të planetit në dritën e diellit dhe tjetra në një natë të pafund.

Ku është planeti TOI 700 d?
Ne orbitë ndodhet një yll i quajtur TOI 700, një yll i ftohtë “M xhuxh” dhe eshte rreth 100 vjet dritë larg në yjësinë jugore të Dorado.

Ajo ka rreth 40% të masës dhe madhësisë së Diellit tonë dhe afërsisht gjysmën e temperaturës së sipërfaqes së tij. Është 20% më e madhe se Toka dhe e kompleton orbitën e saj në 37 ditë.

Sidoqoftë, sistemi yjor TOI 700 është ndryshe nga sistemi diellor pasi të tre planetët e zbuluar deri më tani mendohet se janë mbyllur mirë me yllin e tyre. Kjo do të thotë se ata i tregojnë vetëm një fytyrë yllit – siç i bën Hëna Tokës – dhe prandaj do të thotë që vetëm njëra palë merr ndonjëherë dritën e ditës.