A keni ndjerë ndonjëherë sikur ju jeni duke u shënjestruar në mënyrë specifike nga mushkonjat kur përfundoni me kruajtje në të gjithë trupin tuaj, ndërsa miqtë tuaj duken sikur as nuk janë të vetëdijshëm për ekzistencën e zhurmëve të bezdisshëm?

Epo, nuk është imagjinata juaj. Hulumtimet kanë vërtetuar se mushkonjat kanë preferenca kur është fjala për zgjedhjen e njerëzve që duan të thithin gjakun.

Në një tipar nga WebMD, Jerry Butler, PhD, profesor në Universitetin e Floridës, tha se “një në 10 njerëz janë shumë tërheqës ndaj mushkonjave”.

Këtu është problemi – mushkonjat nuk thithin gjak për ushqim. Në fakt, vetëm mushkonjat femra kafshojnë njerëzit sepse kanë nevojë për proteina nga gjaku i njeriut për të zhvilluar vezë pjellore dhe për të krijuar më shumë foshnja mushkonjë.

85 për qind e gjasat tona për t’u kafshuar nga mushkonjat është për shkak të gjenetikës.

1. Ju keni llojin e gjakut O

Disa lloje gjaku janë vërtet më të ëmbël se të tjerët, duke folur metaforikisht. Një studim zbuloi se njerëzit me gjak tip O kanë 83% më shumë gjasa për t’u kafshuar. Njerëzit me gjakun e tipit A kanë më pak gjasa të bëhen pre e mushkonjave, ndërsa ato me gjakun e tipit B janë në mes.

Përveç kësaj, 85% e njerëzve prodhojnë një sekrecion që sinjalizon llojin e tyre të gjakut, duke i bërë ata pre e më të dukshme për mushkonjat në krahasim me jo-sekretarët, pavarësisht nga lloji i gjakut.

2. Ju keni një madhësi të madhe të trupit

Kjo ka të bëjë me shkallën tuaj metabolike, ose sasinë e dioksidit të karbonit (CO2) të lëshuar nga trupi juaj ndërsa digjet energji. Mushkonjat përdorin CO2 si mjetin e tyre kryesor për identifikimin e objektivave dhe mund të ndiejnë CO2 realisht deri në 50 metra larg!

Njerëzit më të mëdhenj tentojnë të nxjerrin më shumë dhe të japin më shumë dioksid karboni, prandaj mushkonjat preferojnë të shkojnë për të rriturit mbi fëmijët. Meshkujt gjithashtu kanë më shumë gjasa të kafshohen nga mushkonjat në krahasim me gratë, si dhe njerëzit e trashë ose mbipeshë në madhësinë e trupit të tyre dhe ngrohjen relative

3. Ju jeni shtatzënë

Sipas një studimi të bërë në Afrikë, gratë shtatzëna kanë dy herë më shumë gjasa për të tërhequr mushkonja krahasuar me moshatarët e tyre jo-shtatzëna, sepse ato japin një sasi më të madhe të CO2. Në fakt, një studim i vitit 2002 zbuloi se gratë në fazat e mëvonshme të shtatzënisë nxjerrin 21% më shumë CO2 sesa gratë jo-shtatzëna, duke i bërë ato edhe më të dukshme ndaj dëmtuesve.

4. Ju keni qenë duke u stërivtur

Mushkonjat tërheqin acidin laktik, një përbërje të prodhuar nga trupi, pasi ka punuar një djersë, prandaj ju jeni më shumë të ngjarë të merrni kafshuar nga mushkonjat, nëse keni dalë për një afat apo keni përfunduar një stërvitje në palestër.

Përveç kësaj, trupi përjeton gjithashtu një rritje të ngrohjes për shkak të rritjes në normën metabolike të trupit tuaj pas aktivitetit të fuqishëm ose stërvitjes së fuqishme. Ngrohtësia bëhet më tërheqëse ndaj mushkonjave teksa afrohen me një viktimë të mundshme.

5. Sapo keni pasur një birrë ose një gotë verë

Pirja e alkoolit gjithashtu rrit normën tuaj metabolike dhe temperaturën e trupit, duke ju bërë shumë tërheqës ndaj mushkonjave.

6. Ju jeni veshur me rrobe të kuqe ose me ngjyrë të errët

Përveç aromës, mushkonjat mbështeten gjithashtu në shikimin e tyre për të gjetur pre e tyre. E kuqja ju bën një objektiv kryesor, si dhe ngjyra të errëta të tilla si të zezë dhe blu.

Dr. Jonathan Day, një entomolog mjekësor dhe ekspert i mushkonjave në Universitetin e Floridës, shpjegoi: “Mushkonjat kanë probleme duke fluturuar madje edhe në një erë të lehtë, kështu që ata mbajnë afër terrenit. Poshtë atje, ata vendosin hostin duke e krahasuar siluetin tuaj me horizontin. Ngjyrat e errëta dallojnë, ndërsa hije të lehta ndahen. ”

7. Elemente të caktuara të kimisë së trupit tuaj po i thërrasin mushkonjave
Njerëzit që prodhojnë sasi të tepërt të acideve të caktuara (p.sh., acid laktik, acid urik) dhe / ose kanë përqëndrime më të larta të steroideve dhe kolesterolit në sipërfaqen e lëkurës kanë tendencë për të tërhequr mushkonja. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht që mushkonjat pre në ato me kolesterol të lartë. Përkundrazi, këta njerëz natyrshëm metabolizojnë dhe përpunojnë kolesterolin më shpejt se të tjerët, nënproduktet e të cilëve mbeten në sipërfaqen e lëkurës.

Nga ana tjetër, një studim i bërë nga Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër zbuloi se njerëzit që kafshohen më rrallë duken “të nuhasin ndryshe ndaj mushkonjave”, pothuajse sikur të prodhojnë një reaksion natyral.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook