E quajtur si sëmundja shekullore e shekullit kanceri kjo sëmundje e pa besë që po merr miliona jetë njerzish.Si e vërtetojnë mjektët këtë fakt?A po punojnë ato për gjetjen e një medikamneti shumë të fortë?Në intervistën e bërë me mjeken G.S e cila është pjesë e stafit të spitalit Amerikan,ajo shprehet se rastet janë nga më të shumtat madje dhe tepër drrastike.Këtu na vijnë plot gra herë-herë ato janë te pa shpresa, të dëshpëruara madje dhe të pa informuara shumë.

Këtu na kanë ardhur pacientë me faza shumë të zhvilluara të kancerit të gjirit,rapoton mjekia e spitalit Amerikan.Jemi munduar dhe po bëjmë me sa është e mundur ti parandalojmë disi me anë të terapive,që sëmudnja mos të avancojë më tej. Por cilat janë simptomat e para të kancerit të gjirit? ato janë nga më të ndryshmet ja disa shenja që e faktojnë:

Gropëza në lëkurë

Një njollë në lëkurë që duket si gropëz mund të sinjalizojë për kancer të gjirit. Në këtë rast kanceri ngjitet pas indeve të gjirit dhe i tërheq ato brenda, duke shkaktuar ndryshime në lëkurë që e bëjnë gjoksin të duket sikur është mbuluar me një lëkurë portokalli.

Ënjtje

Ndonjëherë gjëndra mund të fshihet nën lëkurë dhe një grua nuk mund ta ndiejë atë. Ajo mund të ndryshojë formën dhe madhësinë e gjoksit, dhe mund të shkaktojë edhe dhimbje, që vetëm 6% e grave në studimin e fundit e përmendën këtë fakt.

Ndryshime të thithkës së gjirit

Disa lloje kanceri të gjirit mund të shkaktojnë inversion apo mbledhje të thithkës, kur thithka tërhiqet pas. Zakonsiht kjo ndodh për shkak të masës kancerogjene që po rritet brenda gjirit dhe që ndryshon formën e këtij të fundit. Në studimin e fundit, 7% e garve të diagnostikuara me kancer të gjirit raportuan ndryshme në thithkën e gjirit.

Shkarkim të thithkës

Një tjetër anomali e mundshme me thithkën e gjirit mund të jetë rrjedhja e një lëngu që nuk është qumësht gjiri. Është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek nëse shkarkimi vjen pa e prekur apo shtrydhur gjoksin, sidomos nëse është me gjak dhe prek vetëm njërën anë

Mendoj se çdo vajzë dhe grua duhet të vij një herë në 6 muaj,të bëjë një mamografi që duhet patjetër. I bëj thirrje të mos eneglizhojnë qoftë dhe shqetësimi më i vogel,mundësia për ta kapur në kohë mund të shpëtojë një jetë. Po çfarë na këshillon ajo për të pasur një imunitet të shëndetshëm dhe cilat janë ushqimet,pijet që luftojnë kancerin e gjirit. Ka nga më të shumtat shprehet mjekia thjesht ju duhet të mbani një regjim sa më të shëndetshëm. Ja disa këshilla për parandalimin e sëmundjes:

  • Mbani dhe ruani një peshë trupi të shëndetshme.
  • Kryeni rregullisht aktivitet fizik.
  • Konsumoni ushqime me yndyra të pakta.
  • Konsumoni perime dhe fruta.
  • Mos konsumoni alkool.
  • Konsultohuni me mjekun për përdorimin e kontraceptivëve .
  • Mos pini duhan dhe shmangni duhanpirjen pasive.
  • Përdorni ushqyerjen me gji për fëmijën tuaj.
  • Flisni me mjekun tuaj për vlerësimin e rrezikut tuaj.

Gjithashtu ushqimi me gji dhe përdorimi i alkolit ul riskun e qelizave kancerogjene,studimet kanë bërë te ditur se një gotë alkol çdo ditë ju ndihmon në mos përhapjen e kësaj sëmundje. Por a tentojnë shkencëtarët për gjetjen e këtij ilaci kurues? Mjekia G.S shprehet që ende po punohet për diçka të tillë,për të gjetur një diagnozë që mund të shpëtojë çdo jetë dhe përse për momentin akoma nuk është bërë e ditur me fakte për këtë kurë. Ne këtë raportim për median ajo shprehet se çdo mjekë ose mjeke do të jetë aty për humanizëm dhe jo për të bërë biznese me farmacitë ndaj ilaçeve që ato u japin pacintëve.