Ballina Shendeti Koha më e mirë për të ngrënë fiq, i thoni lamtumirë kolesterolit...

Koha më e mirë për të ngrënë fiq, i thoni lamtumirë kolesterolit në gjak

Duke u mbajtur në konsideratë të lartë si pjesë e një diete autentike mesdhetare, fiqtë janë një kontribues i madh në nivelet e ulëta të kolesterolit të njerëzve që jetojnë në rajonin e Mesdheut. Fibrat mund t’ju japin një dorë ndihmëse për të rikthyer në normalitet kolesterolin tuaj nëse bëni atë që Mesdhetarët bëjnë, të afroni fikun si pjesë të dietës tuaj të përditshme. Nëse e ndiqni këtë rekomandim, do të habiteni nga rezultatet mjaft të shpejta.

Fiqtë u konsideruan aq të rëndësishëm në Greqinë klasike sa sportistët i hanin ato para se të hynin në një konkurs. Përveç kësaj, çdo herë që u themelua një qytet i ri, një pemë fiku ishte mbjellur si një simbol i mençurisë dhe prosperitetit. Megjithatë, përkundër fiqve që kanë një përqendrim të pronave shumë të shëndetshme, konsumi i tyre nuk është aq i zakonshëm. Ndoshta kjo është pjesërisht për shkak të miteve që fiqtë të shëndoshin ose sjellin kapsllëk. E pra, siç do ta shihni, këto mite nuk kanë asnjë bazë. Le të hedhim një vështrim se çfarë fiq mund të bëjnë për ju.

Fiqtë nuk kanë yndyrë dhe nuk ka kolesterol, por ata kanë shumë fibra të tretshme, lloji që ndihmon kolesterolin më të ulët LDL, e keqja. Si mund ta bëjnë këtë fiqtë? Për shkak se ata kanë një sasi të lartë të fibrave të tretshme. Fiqtë janë të pasur me minerale, sidomos me kalcium dhe magnez. Po ashtu janë burim i pasur me fibra ushqyese, të cilat ndihmojnë në uljen e glukozës dhe kolesterolit në gjak. Konsumimi i rregullt i fiqve pa dyshim ndikon pozitivisht në sistemin kardiovaskular dhe punën e zemrës.

Polifenoli i pasur me veprim të fuqishëm anti-oksidues mbron lipoproteinat LDL nga oksidimi dhe në këtë mënyrë parandalohet atero-skleroza.