Ballina Shendeti Personat që flenë gjatë janë dyfish të rrezikuar nga dementia si Alzheimer,...

Personat që flenë gjatë janë dyfish të rrezikuar nga dementia si Alzheimer, kujdes mos kaloni 9 orë

Mbi 46 milionë njerëz jetojnë në çmenduri në mbarë botën dhe numri pritet të pothuaj trefishohet deri në vitin 2050. Në Shtetet e Bashkuara, aktualisht mbi 5 milionë njerëz vlerësohen të kenë sëmundjen e Alzheimerit. Rreziku i sëmundjes rritet me moshën, pasi 1 në 3 të moshuar vdesin me Alzheimer ose një formë tjetër të çmenduri.

Barra financiare e sëmundjes është gjithashtu e madhe. Familjet amerikane besohet të shpenzojnë mbi 5,000 dollarë në vit për t’u kujdesur për dikë me Alzheimer, dhe barra ekonomike kombëtare vlerësohet në 236 miliardë dollarë.

Një studim i ri në shkallë të gjerë sugjeron që njerëzit me modele të gjata të gjumit mund të kenë një rrezik në rritje të zhvillimit të çmendurisë. Hulumtimi u drejtua nga Dr. Sudha Seshadri, profesor i neurologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Bostonit (BUSM), dhe gjetjet u publikuan në revistën Neurology.

Hulumtuesit shqyrtuan të dhënat nga Studimi i Zemrës Framingham (FHS). FHS është një studim i madh i kohortës që filloi në vitin 1948 duke regjistruar 5,209 burra dhe gra të moshës 30 deri në 62 vjeç që jetojnë në qytetin Framingham, MA. Qëllimi fillestar i studimit ishte identifikimi i faktorëve të rrezikut për sëmundjen kardiovaskulare.

Për këtë studim, një numër i madh i të rriturve të regjistruar në FHS u kërkuan që të raportojnë për sa kohë ata zakonisht flinin për një natë. Studiuesit pastaj ndoqën klinikisht pjesëmarrësit për 10 vjet për të parë se kush e zhvilloi sëmundjen e Alzheimerit dhe forma të tjera të demencës.

Hulumtuesit e BUSM-it shqyrtuan pastaj të dhënat e mbledhura për kohëzgjatjen e gjumit dhe llogaritën rrezikun e zhvillimit të demencës. Ekipi zbuloi se njerëzit që flenë rregullisht për 9 orë ose më shumë kishin dy herë më shumë gjasa të zhvillonin Alzheimerin brenda 10 viteve, krahasuar me ata që vazhdimisht flinin më pak se 9 orë. Përveç kësaj, siç shpjegon autori kryesor i studimit, arsimi duket se po luan një rol në heqjen e rrezikut nga çmenduria.