Një vaksinë që trajton dhe parandalon aknet mund të bëhet së shpejti një realitet, pasi shkencëtarët kanë zbuluar një mënyrë për të bllokuar bakteret që dëmtojnë lëkurën.

Ky bakter jeton në lëkurë dhe shkencëtarët e kanë penguar atë të prodhojë toksina që shkaktojnë inflamacion.

Trajtimi është një lloj i imunoterapisë që përdor sistemin imunitar të trupit për të luftuar bakteret.

Kjo është një shenjë e shpresës për qindra miliona njerëz në mbarë botën që vuajnë nga një gjendje e pakëndshme e lëkurës.

Ekspertët në Universitetin e Kalifornisë në San Diego thanë se kishin gjetur një mënyrë për të luftuar aknet. Testet u kryen në minj dhe në lëkurën e njeriut. Ata thanë se proteinat nga sistemi imunitar – antitrupat, zvogëlojnë ënjtjen e lëkurës.

Bakteret propionibacterium acnes jeton në lëkurën e shumicës së njerëzve, por shpesh shkakton pika të kuqe dhe inflamacion.

“Trajtimet aktuale për puçrra fytyre nuk kanë efekt. Trajtimi i ri, të sigurt dhe efektive është, me të vërtetë, është e nevojshme për miliona adoleshentë që vuajnë nga aknet,” tha udhëheqësi i studimit.