Sa më shumë të konsumohet mishi i kuq, aq i më i lartë bëhet rreziku i vdekjes së parakohshme nga nëntë sëmundje të ndryshme, sipas një studimi të ri amerikan shkencor.

Veçanërisht konsumi i lartë i përpunuar dhe i papërpunuar i mishit të kuq (viçi, mish qengji, derri) rrit rrezikun e vdekjes nga kanceri, sëmundje të zemrës, sëmundje të frymëmarrjes, goditje, diabet, infeksionet, sëmundje, sëmundje të veshkave dhe sëmundje të mëlçisë.

Dr. Arash Etemanti i Departamenti të Epidemiologjisë dhe Gjenetikës të Institutit Kombëtar të Kancerit amerikan, ka bërë njoftuar se nga studimi janë analizuar të dhënat e më shumë se 536. 000 persona të moshës 50-71 vjeç.

Sipas statistikave të studimit rezultoi se se ata që hanin më shumë mish të kuq, kishin mesatarisht 26% mundësi më të madhe për të vdekur nga këto nëntë shkaqe, në krahasim me ata që hanin mish pak të kuqe.

Nga ana tjetër, ata që hanin mish të bardhë më shumë (pulave, peshkut) kishin mesatarisht rrezik 25% më të ulët të vdekjes së parakohshme nga shkaqe të ndryshme, në krahasim me ata që konsumojnë mish më pak të bardhë.