Studiuesit thonë se diferencimi më specifik midis llojeve të sëmundjes, mund të mundësojë trajtim më të personalizuar dhe më efektiv.

Hulumtuesit i kanë klasifikuar pesë lloje të dallueshme të diabetit, që mund të shfaqen në moshën e rritur, në vend të dy sa njihen aktualisht.

Studiuesit e përshkruajnë këtë, si një ndryshim paradigmal në mënyrën se si ta shohim sëmundjen dhe të themi se krijimi i trajtimit ndaj llojeve të ndryshme, mund të jetë më i dobishëm për pacientët sesa metodat aktuale të trajtimit.

Rreth 425 milionë njerëz në mbarë botën kanë diabet dhe numri parashikohet të rritet në 629 milionë deri në vitin 2045, sipas Fondacionit Ndërkombëtar të Diabetit.

Sëmundja gjithashtu mund të çojë në dështimin e veshkave, dëmtimin e syve, amputime dhe sëmundje kardiovaskulare.

Pesë llojet, të cilat u gjetën të jenë gjenetikisht të dallueshme, pa mutacione të përbashkëta, janë:

• Diabeti i rëndë autoimun: Ai në thelb korrespondon me diabetin e llojit 1 dhe diabetin autoimun latent tek të rriturit. Ai fillon në moshë të re, me kontroll të dobët metabolik, prodhim të dëmtuar të insulinës dhe prani të antitrupave GADA.

• Diabet i rëndë me mungesë të insulinës: Përbëhet nga diabeti i tipit 2, por në mënyrë specifike nga individët me HbA1C të lartë, sekrecione të dëmtuara të insulinës dhe rezistencë të moderuar të insulinës, përcjell Koha.net. Ata gjithashtu kanë incidencë më të lartë të dëmtimit të syve. Groop tha se ky grup ka “më së shumti përfitime nga diagnostikimi i ri pasi që ata aktualisht keqtrajtohen më së shumti.”

• Diabeti i rëndë rezistent ndaj insulinës: Këta individë, të cilët fillimisht gjithashtu klasifikohen si me diabet të tipit 2, janë kryesisht me mbipeshë dhe rezistent ndaj insulinës. Ky grup e kishte numrin më të madh me dëmtimin e veshkave.

• Diabeti i lehtë i lidhur me obesitetin: Edhe këta individë janë obesë, por diagnostikohen në një moshë relativisht të re.

• Diabeti i lehtë i lidhur me moshën: Këta kryesisht pacientë të moshuar dhe e përfaqësojnë grupin më të madh nga pesë në 40 për qind.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook