Gjashtë deri në tetë orë gjumë në ditë është mjaft e dobishme për zemrën, thonë studiuesit.

Por të flesh më shumë ose më pak mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së arteries koronare ose të një goditje në tru, tregon studimi.

Hulumtimi, i paraqitur në Shoqatën Europiane të Kongresit të Kardiologjisë në Mynih, Gjermani, sugjeron privimin e gjumit dhe orët e tepërta në shtrat duhet të shmangen për shëndetin optimal të zemrës.

Autori i studimit Dr Epameinondas Fountas, i Qendrës së Kirurgjisë Kardiologjike Onassis në Athinë, Greqi, tha: ‘Gjetjet tona sugjerojnë se gjumi i tepërt ose shumë i paktë mund të jetë i dëmshëm për zemrën.

“Nevojiten më shumë kërkime për të sqaruar saktësisht pse, por ne e dimë se gjumi ndikon në procese biologjike si metabolizmi i glukozës, presioni i gjakut dhe inflamacionet – të gjitha këto kanë ndikim në sëmundjet kardiovaskulare”, shkruan ‘DailyMail.

Të dhënat nga më shumë se një milion të rritur nga 11 studime janë analizuar si pjesë e hulumtimit.

Sipas studimit, ata që flinin më pak se gjashtë orë në ditë ose më shumë se tetë orë ishin të rrezikuar nga rritja e zhvillimit ose vdekjes nga sëmundja e arteries koronare ose një goditje në tru.

Krahasuar me të rriturit që kanë marrë gjashtë deri në tetë orë mbyllje të syve një natë, ‘sleepers shkurtër’ kishin një rrezik 11% më të madh, ndërsa ‘sleepers gjata’ kishte 33% rritje të rrezikut gjatë nëntë viteve të ardhshme, thanë hulumtuesit.

LEXO EDHE:  Studimi/ Argjerimi shkatërron kancerin