Bletët luajnë një rol jetësor në ekosistemin tonë nga pjalmimet e bimëve. Bletët pllenojnë 15 miliard dollarë të kulturave ushqimore të SHBA, sipas AP. Një e treta e çdo ushqimi që kanë amerikanët vjen nga pjalmimi i tyre.

Për fat të keq, numri i bletëve janë në rënie. Hulumtuesit nga Universiteti i Merilendit raportuan muajin e kaluar se rreth 40% e kolonive të bletëve amerikane vdiq në mes të tetorit 2018 dhe prillit 2019 – humbja më e madhe e dimrit në 13 vjet.

Një tjetër studim i kohëve të fundit ka gjetur probleme të ngjashme në Britani të Madhe: Një e treta e 353 llojeve të bletëve të egra dhe grerëzave ka pasur rënie midis 1980 dhe 2013. Këto humbje janë kryesisht për shkak të uljes së diversitetit të bimëve, praktikave të dobëta të bletarisë, pesticideve dhe humbjes së habitatit nga aktiviteti njerëzor dhe ndryshimet klimatike.

Duke pasur parasysh rolin jetik të këtyre insekteve në jetën tonë, këtu janë disa fakte që ndoshta nuk i dinit për bletët, sipas “Businessinsider”.

Fosili i bletës më të vjetër është 100 milion vjeçare

Në vitin 2006, hulumtuesit nga Universiteti Shtetëror i Oregonit gjetën një fosil blete në Luginën Hukawng të Myanmar që daton 100 milionë vjet. Fosili i bletës është ruajtur në qelibar dhe besohet të jetë një nga fosilet më të vjetra të regjistruara.

Ka më shumë se 20.000 specie bletësh

Në SHBA, ka më shumë se 100,000 bletarë

Praktika e bletarisë është një traditë 9,000-vjeçare. Disa nga bletarët e parë të botës ishin fermerë prehistorikë.

Sot, në SHBA ka rreth 115,000 dhe 125,000 bletarë. Shumica janë hobbyists (kanë më pak se 25 koshere). Mjalti prodhohet në çdo shtet, por Dakota e Veriut, Montana, Dakota e Jugut, Florida dhe Kalifornia janë ndër shtetet më të rëndësishme të prodhimit të mjaltit. Bletët mund të jenë në gjendje të dallojnë midis fytyrave të ndryshme njerëzore (llojin).

Por një studim të botuar në Journal of Biology Experimental në 2010, studiuesit ishin në gjendje të trajnonin bletët për të dalluar një sërë fytyra njerëzish me karakteristika të afërta dhe një grup me më shumë karakteristika të përhapura. Bletët u shpërblyen me sheqer për të zgjedhur një kategori mbi tjetrën.

Bletët janë insektet shtetërore të 16 shteteve amerikane

Nga 48 shtetet amerikane që kanë një insekt zyrtar shtetëror, 16 prej tyre nderojnë bletët me këtë dallim. Në Utah, bletët janë dyfish të njohura: Bletët e mjaltit insekti shtetëror, dhe nofka e Utah-s është gjithashtu “Shteti i bletëve”.

Kjo nofkë mund të gjurmohet prapa në rrënjët mormone të Utah-s, meqë “Deseret” emri i mëparshëm i shtetit, buron nga libri i Mormonit, që do të thotë “Mjalti i Bletës”.

Bletët komunikojnë nëpërmjet lëvizjeve të tyre.

Bletët komunikojnë me njëri-tjetrin nëpërmjet lëvizjeve fizike si bishtat e kokës, të cilat hulumtuesit thonë se do të mund të thoshin “të ndaluar” dhe të kërcejnë valle që mund të sinjalizojnë se ku është foleja.

Një bletë mbretëreshë mund të jetojë deri në pesë vjet.

Me një jetëgjatësi deri në pesë vjet, bletët e mbretëreshës jetojnë shumë më gjatë se punëtoret ose bletët e mjaltit. Punëtorët, përkundrazi, jetojnë vetëm për pesë apo gjashtë javë. Mbretëresha e bletëve të mjaltit mund të lëshojë deri në 2 mijë vezë.

Një bletë bën vetëm një grimë mjaltë

Një bletë mbretëreshë në përgjithësi është e vetmja femër pjellore në një koshere. Çdo bletë punëtore individuale bën vetëm një grimë mjaltë në jetën e saj.

Bleta mesatare punëtore bën vetëm një të dymbëdhjetën e një luge çaji mjalti gjatë gjithë jetëgjatësisë së saj.

Bletët prodhojnë substanca të ndryshme nga mjalti.

Ata fshehin qumështin e bletës nga gjëndrat e barkut, dhe e përdorin atë për të ndërtuar hoje mjalti. Ata gjithashtu krijojnë “bukë blete”, ose polen ushqimor, i cili është një përzierje e polenit dhe mjaltit. Ata gjithashtu mund të bëjnë një substancë ngjitës të quajtur Propolis.

Bletët punëtore mund të fluturojnë deri në 32 km në orë

Mesatarisht, bletët punëtore mund të udhëtojnë në 32 km në orë, kur nuk janë të ngarkuara. Në fluturimet e tyre të kthimit në fole, kur ata po mbajnë nektar, polen ose ujë, ata udhëtojnë më ngadalë.

Ndryshimi i klimës po dëmton kolonitë e bletëve

Një studim i vitit 2015 i botuar në revistën Science zbuloi se ndryshimi i klimës ka çuar në reduktime në rangun gjeografik të bletëve në Amerikën e Veriut dhe në Evropë. Disa vargje të bletëve janë zvogëluar deri në 300 kilometra.

Instituti Earthwatch në Londër arrin në përfundimin se bletët janë qenia më e rëndësishme e gjallë në planet, megjithatë, shkencëtarët kanë bërë gjithashtu një njoftim: Bletët tashmë kanë hyrë në rrezik zhdukjeje.

Bletët nëpër botë janë zhdukur deri në 90% sipas studimeve të fundit, arsyet janë të ndryshme në varësi të rajonit, por ndër arsyet kryesore janë shpyllëzimi masiv, mungesa e vendeve të sigurta për fole, mungesa e luleve, përdorimi i pesticideve të pakontrolluara, etj.

Përveç kësaj, Instituti Federal i Teknologjisë i Zvicrës, hedh një teori të re sipas të cilit valët e prodhuara të telefonisë celulare ndikojnë negativisht tek bletë. Ato shërbejnë për çorientimin e tyre, duke u shkaktuar kështu rreziqe për jetën.