Shkencëtarët ndërkombëtarë kanë zbuluar se shumica e pemëve baobave më të vjetër dhe më të mëdhenj të Afrikës janë tharë gjatë 12 viteve të fundit.

Ata dyshojnë se tharja e tyre mund të lidhet me ndryshimet klimatike, ndonëse nuk kanë dëshmi direkte për këtë.

Pema mund të rritet në një madhësi të madhe dhe mund të jetojë qindra ose mijëra vjet.

Hulumtuesit, nga universitetet në Afrikën e Jugut, Rumania dhe SHBA, thonë se humbja e pemëve është “një ngjarje e një ngjarje e rëndësishme”.

Ato thonë se tharjet e pemëve baobabe nuk janë shkaktuar nga një epidemi.

“Ne dyshojmë se braktisja e baobabave monumentale mund të lidhet së paku pjesërisht me modifikime të rëndësishme të kushteve klimatike që prekin Afrikën Jugore në veçanti”, tha Dr Adrian Patrut i Universitetit Babes-Bolyai në Rumani.

Hulumtuesit kanë vizituar pemët e lashta në të gjithë Afrikën jugore që nga viti 2005, duke përdorur radiokarbon që daton për të hetuar strukturën dhe moshën.

Papritur, ata gjetën se tetë nga 13 drurët më të mëdhenj dhe pesë nga gjashtë baobabët më të mëdhenj ishin tharë tërësisht ose pjesërisht.

Pemët që janë tharë ose po thahen gjenden në Zimbabve, Namibi, Afrikën e Jugut, Botsvanë dhe Zambie. Ato janë të gjitha prej 1,000 vitesh deri më shumë se 2,500 vite.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook