Policia e Kosovës ka konfirmuar se posedon informacione për vrasjen e një shtetasi të Kosovës në Siri, i cili është nga Mitrovica.

Në raportimet e para, përfshirë edhe mediat lokale, thuhet se personi i vrarë është me inicialet S.D. por asgjë më shumë për historinë e tij.

Në familjen e të vrarit , me emrin Dush Smajli janë hapur dyert e mortit. Sipas të afërmëve të tij , ai është nga rrethina e Vushtrrisë, por jetonte në Mitrovicë , deri në momentin kur vendosi të shkonte në Siri. Pjesëmarrja ne luftërat e huaja është e ndaluar me ligj në Kosovë.

Të paktën 300 shtetas të Kosovës u janë bashkuar luftimeve në Lindjen e Mesme që prej fillimit të krizës në atë rajon.

Ata kryesisht janë rreshtuar në krah te organizatava të shpallura terroriste si ISIS dhe Al-Nusra.

Autoritet e sigurisë thonë se edhe 140 persona të tjerë kanë mbetur ne vatrat e krizës , përfshirë gra dhe fëmijë.

Për shkak të informacioneve zyrtare autoritet e sigurisë në Kosovë nuk kanë shifra të sakta rreth numrit të personave të vrarë në Siri dhe Irak.

Ndërkaq rreth 100 pjesëmarrës janë kthyer ne Kosove , dhe një pjesë e tyre janë arrestuar dhe dënuar , ndërsa pjesa tjetër ende po përballen me drejtësinë.

Autoritetet në Kosovë thonë se rehabilitimi i te radikalizuarëve duhet të bëhet përmes “Programeve Rehabilituese dhe të Risocializimit” , sigurisht pa përjashtuar dhe masat ligjore.