Shkencëtarët kanë zbuluar qendrën e re të dhembjeve në tru, shkyçja e së cilës do të lehtësojë agoninë e miliona njerëzve. Dhembja neuropatike është njëra ndër format më të rënda të dhembjes kronike, e cila është e vështirë të shërohet për shkak se shumica e analgjetikëve nuk vepron në receptorë përkatës.

Ilaçet kundër inflamacionit mund të sjellin lehtësim të vogël, sepse zvogëlojnë shtypjen në nerva, ndërkaq antidepresivët dhe ilaçet kundër epilepsisë mund të jenë të dobishme për disa njerëz, mirëpo shumicës megjithatë nuk u ndihmojnë.

Shkencëtarët kanë zbuluar mekanizmin e komunikimeve të cilat veprojnë si një lloj megafoni për informacionet sensorike: grupi i vogël i neuroneve në tru pranon informacionet nga pjesa tjetër e trupit, rrit sinjalet dhe i kthen prapa në vend të prekjes. Ato sinjale udhëtojnë nëpërmjet palcës kurrizore, e cila i përkthen informacionet si “prekje e zakonshme” ose si “dhembje”.

Në kushtet normale prekjen dhe dhembjen i veçojnë qartazi neuronet inhibitorë, mirëpo pas dëmtimit të sistemit nervor nuk ka zmbrapsje, sepse informacioni mbi prekjen aktivizon receptorët e dhembjes, duke shkaktuar sensacione të pakëndshme.

Kur shkencëtarët e kanë hequr klasterin e qelizave nervore të dhembjeve neuropatikete minjtë, kafshët më nuk kanë shfaqur reagime negative ndaj prekjes së butë, por ende kanë reaguar në dhembjen e vërtetë, p.sh., të shkaktuar me therje gjilpëre apo me nxehtësi.

Paaftësimi i neuroneve ndoshta nuk do të mund të aplikohet te njerëzit me dhembje neuropatike, mirëpo zbulimi më i ri zgjon shpresën për mekanizma të mundshëm të shërimit në të ardhmen.

LEXO EDHE:  Shkencëtarët japin alarmin: Celularët po përhapin një "sëmundje" të re që ka prekur shumicën e njerëzve