Arkeologët kanë zbuluar dëshminë e fortë të asaj që mund të jetë ngjarja më e madhe e flijimit të fëmijëve në masë të regjistruar ndonjëherë.

Pasi banorët lokalë njoftuan ekspertët në vitin 2011 për mbetjet njerëzore të gjetura në pjesën e ulët të bregut verior të Perusë, një gërmim urgjent në këtë vend zbuloi dhjetëra pjesë të trupave të lashtë që u përkisnin fëmijëve njerëzor dhe të vegjëlve të lamave.

Gjatë pesë viteve të ardhshme, arkeologët zbuluan qindra të tjerë.

Në tërësi, gërmimet në Huanchaquito-Las Llamas zbuluan më shumë se 140 grupe fëmijësh dhe 200 lama të rinj deri në vitin 2016, sipas një raporti ekskluziv të National Geographic. Shenjat e brinjëve të tyre tregojnë se gjokset janë prerë me thikë për së gjalli dhe më pas janë nxjerrë zemrat e tyre.

Datat e radiokarbonit të litarëve dhe tekstileve të gjetura në këtë faqe tregojnë se rituali ndodhi midis 1400 dhe 1450 pas Krishtit, sipas National Geographic.

Ekspertët thonë se të gjithë fëmijët dhe kafshët sakrifikuese në ritualin e tmerrshëm u vranë me një prerje të efektshme, sistematike përgjatë gjoksit.

Shumica e fëmijëve – djem dhe vajza – ishin midis moshës 8 dhe 12 vjeç, edhe pse disa dukeshin sa 14 vjeç.

Më të rinjtë ishin vetëm rreth 5 vjeç.

Derisa fëmijët u varrosën përballë perëndimit, në drejtim të detit, lamat – të gjithë më pak se 18 muajshe – u varrosën përballë mënyrës së kundërt, drejt Andeve, sipas National Geographic.

Shumë nga fytyrat e tyre ishin të lyera me pigment të kuq të bërë nga cinabra, një mineral i kuq i përbërë nga sulfuri i merkurit.

Hulumtimi gjithëpërfshirës,  ngjall një pamje të tmerrshme të ngjarjeve që u zhvilluan afërsisht 550 vjet më parë nën sundimin e Perandorisë Chimú.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook