Kështjellat e dala mode nga infrastruktura e madhe e gradaçelave dhe pallateve shumëngjyrësh me forma abstrakte duket se janë harruar nga shumë veta, por bukuria e tyre mbetet e paçmueshme dhe nji nga më mbreslënëset ne historinë e botës. Forma të drejta dhe të vendosura milimetrisht në vendin e tyre tregojnë një intelekt të lartë të njeriut të asaj kohe.

Kështjella Reichburg Cochem,Gjermani

Kjo kështjellë njëmijë vjeçare fillimisht ishte ndërtuar si rezidencë e Mbretit Gjerman Konrad III. Ajo ishte djegur nga francezët në vitin 1689, dhe shumë lehtë mund të ishte zhdukur, por fatmirësisht ishte blerë nga një biznesmen gjerman në vitin 1868 dhe ishte rinovuar.

Kështjella Mont Saint-Michel, Francë

Kështjella e pathyeshme e Mont Saint-Michelit, e rrethuar nga të gjitha anët me deti, është ndër atraksionet më të njohura në Francë, pas qytetit të Parisit. E ndërtuar në vitin 709, ajo asnjëherë nuk e ka humbur madhështinë e vet.

Kështjella Hohenzollern, Gjermani

Kjo kështjellë gjendet mbi malin Hozenhollern – 2,800 metra lartësi mbidetare. Kjo kështjellë ka shërbyer si rezidencë e mbretërve prusianë.