Investitorët në projektet e kanabisit mjekësor kanë gjetur vendin që të zbatojnë planet e tyre për mbjelljen e ligjshme të kanabisit për arsye mjekësore.

Vendi më i përshtatshëm është Greqia, ku klima e ngrohtë mesdhetare favorizon më së miri krijimin e serrave dhe rritjen e bimës së kanabisit.

Gjithashtu duke marrë për bazë dhe gjëndjen e vështirë ekonomike që po kalon shteti Grek, kjo marrëveshje do ketë efekte mjaft pozitive për rimëkëmbjen e ekonomisë greke.

Kultivuesit kanë shprehur interes në investimin e më shumë se 1.5 miliardë eurove në projekte për të ndërtuar parqe serrë për kultivimin dhe prodhimin e kanabisit, tha në një intervistë Evangelos Apostolou, ministër i zhvillimit rural dhe ushqimit, shkruan sot Bloomberg.
Kjo do t’i jepte Greqisë një pjesë të tregut global që qeveria thotë se mund të jetë me vlerë 200 miliardë euro, në 10 vitet e ardhshme.

Kryeministri Alexis Tsipras është duke numëruar investime për të nxitur rimëkëmbjen ekonomike dhe për të lejuar që vendi të dalë nga një program i tretë i shpëtimit. Parashikimet kërkojnë rritje afërsisht 2 për qind këtë vit, duke u rritur në 2.5 për qind në 2018.

Një kampus i vetëm prej 12 deri në 15 serë kanabis mund të krijojë 400 vende pune, sipas një task-force që përgatit një projektligj për legalizimin e kanabisit mjekësor në Greqi. Papunësia në vend ka qenë mbi 20 për qind që nga nëntori i vitit 2011, një nga nivelet më të larta në Bashkimin Europian.

Qeveria e Tsipras ka në plan të paraqesë një ligj që mbulon legalizimin e kanabisit mjekësor deri në fund të vitit dhe kalimi mund të lejojë kohë të mjaftueshme për kultivim në kohë për një korrje verën e ardhshme, sipas task-forcës, e cila aktualisht po punon në përgatitjen e legjislacionit.

Ndërsa vendet si Uruguai dhe disa shtete të SHBA-së kanë legalizuar posedimin e përgjithshëm në shkallë të ndryshme, Greqia nuk ka plane të tilla. Kultivimi dhe shitjet do të jenë vetëm për qëllime mjekësore, tha Apostolou. “Mijëra familje greke me anëtarë të familjes që vuajnë nga sëmundje të rënda si kanceri dhe sëmundja e Parkinsonit do të jenë në gjendje të marrin drogë të prodhuar pikërisht këtu, sipas udhëzimeve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë”.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook