Themeluesi i Facebook, Mark Zuckerberg ka dalë për të dëshmuar përpara Kongresit për skandalin e të dhënave që preku miliona përdorues.

Në një transmetim direkt doli para senatit amerikan për t’iu përgjigjur pyetjeve në lidhje me skandalin. 

Senatori Patrick Leahy përmendi raportin e OKB-së, ku flitej për vdekjen e një gazetari mysliman në Myanmar duke thënë se u përhap me shpejtësi në Facebook dhe mori disa kohë për tu fshirë.

Pyetja që iu drejtua themeluesit ishte përse nuk u hoq brenda 24 orëve?

Ajo çfarë po ndodh në Myanmar është tragjedi e tmerrshme. Ne po punojmë dhe për këtë”, deklaroi Zuckerberg.

Senatorja Dianne Feinstein e pyeti se cfarë po bënte Facebook për të ndaluar aktorët e huaj që të ndërhynin në zgjedhjet e ShBA.

Ndërsa u shpreh se ndihet shumë keq për atë që ndodhi në vitin 2016, në zgjedhjet e Trump, ai shtoi: “Kjo është një nga prioritetet e mia kryesore. Keqardhja ime më e madhe ishte se ne ishim të ngadaltë në identifikimin e operacioneve ruse në vitin 2016″

Senatori Bill Nelson e pyeti nëse Facebook po mendon të detyrojë përdoruesit e Facebook për të paguar reklamat e padëshiruara.

Të jemi të qartë, ne nuk ofrojmë mundësi për të mos paguar reklama. Ne duam të ofrojmë shërbim falas për gjithë ata që mund ta përballojnë”, u përgjigj themeluesi i rrjetit social më të përdorur në botë.

Disa demonstrues janë pjesëmarrës në seancën dëgjimore të Komisionit të Drejtësisë dhe Komisionit të Senatit me Zuckerberg dhe kanë dalë në mbrojtje të themeluesit me pankarta.

“Mbroni privatësinë tonë, ndalo spiunimin e koorporatave”, ishin disa shkrime. Kjo ishte shenjë e hapur se nuk po i bashkoheshin lëvizjes #DeleteFacebook.

Para se të përballej me disa pyetje për të shpjeguar se si do funksionojë , ai lexoi deklaratën për të treguar cfarë po bëjnë për të parandaluar përkeqësimin.

“Ju, me të drejtë do keni pyetje të vështira për mua. Para se të flas për hapat që marrim për t’i adresuar ato, dua të flas se si kemi ardhur këtu. Facebook është një kompani idealiste dhe optimiste. Për pjesën më të madhe të ekzistencës sonë, ne u përqendruam në të gjitha të mirat që njerëzit mund të bëjnë. Dhe ndërsa Facebook është rritur, njerëzit kanë fituar një mjet të fuqishëm të ri për të qëndruar të lidhur me njerëzit që duan dhe kohët e fundit kemi parë lëvizjen #metoo pas stuhisë Harvey. Njerëzit erdhën me 70 milionë biznese të vogla duke përdorur Facebook për të krijuar vende pune dhe po rriten. Por tani është e qartë që nuk kemi bërë mjaft për të parandaluar këto mjete që janë përdorur. Kjo shkon për lajme të rreme, për ndërhyrje në zgjedhje dhe nuk kemi marrë një pamje të gjerë të përgjegjësisë sonë dhe ky ishte një gabim i madh dhe më vjen keq. Unë fillova Facebook, e drejtoja atë dhe unë jam përgjegjës për atë që ndodh këtu. Pra, tani duhet të kalojmë nëpër të gjitha marrëdhëniet tona me njerëzit dhe sigurohemi që po marrim një pamje të gjerë të përgjegjësisë sonë. Nuk mjafton vetëm t’i lidhësh njerëzit. Duhet të sigurohemi që këto lidhje janë pozitive. Nuk mjafton t’u japësh njerëzve një zë. Ne duhet të sigurohemi që njerëzit nuk e përdorin atë për të dëmtuar njerëzit apo për të përhapur mosinformimin. Përtej bordit ne kemi një përgjegjësi jo vetëm për të ndërtuar mjete, por për të siguruar që ata janë përdorur për të mirë. Do të duhet pak kohë për të punuar nëpër të gjitha ndryshimet, por jam e angazhuar ta marr këtë të drejtë. Këtu janë disa gjëra që po bëjmë për të adresuar këtë dhe për të parandaluar që ajo të ndodhë përsëri.

1- Ajo që ne dimë tani është se Cambridge Analytica ka hyrë pa akses në informacionet e përdoruesve duke i blerë. Kur i kontaktuam, na thanë se i kishin fshirë të dhënat. Rreth një muaj më parë, dëgjuam raporte të reja që sugjeronin se kjo nuk ishte e vërtetë. Tani po punojmë me qeveritë në SHBA, U.K dhe në të gjithë botën për të bërë një kontroll të plotë të asaj që kanë bërë dhe për t’u siguruar që të largojnë çdo të dhënë që mund të kenë.

2-Për të siguruar që asnjë zhvillues tjetër i aplikacioneve të mos keqpërdorë të dhënat, ne po hetojmë çdo aplikacion dhe për të parandaluar këtë që të ecim përpara, ne po sigurohemi se nuk mund të kenë sa më shumë informacione tani. Lajmi i mirë është që ne kemi bërë ndryshime të mëdha në platformën tonë në 2014 që do të kishte parandaluar këtë situatë specifike me Cambridge Analytica të ndodhte përsëri sot. Por ka më shumë për të bërë. Ju mund të gjeni më shumë detaje mbi hapat që po marrim në deklaratën time me shkrim.

Përparësia ime kryesore ka qenë gjithmonë misionin tonë shoqëror për lidhjen e njerëzve, ndërtimin e komunitetit dhe afrimin e botës më pranë. Këshilltarët dhe zhvilluesit kurrë nuk do të kenë përparësi për atë për sa kohë që unë po drejtoj Facebook. Unë fillova Facebook kur isha në kolegj. Që nga ajo kohë kemi bërë një rrugë të gjatë. Ne tani shërbejmë më shumë se 2 miliardë njerëz në mbarë botën dhe çdo ditë njerëzit përdorin shërbimet tona për të qëndruar të lidhur me njerëzit që kanë rëndësi më të madhe për ta. Unë besoj thellë në atë që po bëjmë dhe e di se kur i drejtohemi këtyre sfidave, do të punojmë që njerëzit të ndihmohen dhe t’u japim një zë si një forcë pozitive në botë. Unë e kuptoj se çështjet për të cilat ne po flasim sot nuk janë vetëm çështje për Facebook në komunitetin tonë, ato janë çështje dhe sfida për të gjithë ne si amerikanë”, deklaroi ai.

Për të marrë lajmet e fundit të “DuaLajm.com”, ndiq edhe faqen tonë në Facebook